Nyheter

Elräkningen skenar: 55% dyrare på ett år

Elbolagen försvarar den kraftiga ökningen med ombyggnationer och långsiktiga investeringar. Något som avfärdas av Villaägarnas riksförbund. Analytikern Anna Werner menar att bolagen snarare testar var kundernas smärtgräns går.

Jättarna Ellevio, Vattenfall och Eon har sedan 2013 höjt avgifterna för en vanlig småhusägare med runt 50%. Vattenfall försvarar ökningen med att avgiftsökningarna är i kunderna intresse.

Vi bygger om elnätet så att det ska bli mer motståndskraftigt mot väder och vind, och bygger in ny teknik för bättre övervakning och styrning av elnätet, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall eldistribution till SvD Näringsliv.

Samtidigt är det statliga Vattenfall rejält lönsamt med en vinstmarginal på 46%.

Den kraftigaste ökningen har varit för hushåll i nordligaste Sverige samt öbor.

Annika Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas riksförbund ger inte mycket för eljättarnas förklaring till de höjda priserna:

Tanken med regleringen var inte att kostnaden för elnätet för ett vanligt hushåll skulle stiga 10 procent varje år. Vi har dessutom stigande elskatt och under sommaren var dessutom elpriset mycket högt. Det blir väldigt stora kostnadsökningar totalt sett för vanliga människor.

Ett fåtal bolag har sänkt sina avgifter. Till dom hör bl.a. Göteborg Energi som har sänkt avgiften med 12 procent – vilket motsvarar nästan 800 kronor för typkunden. Bromölla Energi har sänkt med 5 procent, SEVAB i Strängnäs har sänkt med 4 procent. Samtliga är små, kommunalägda eläntsbolag.