Nyheter

Fast elprisavtal billigare än rörligt elpris

Elpriset har stadigt sjunkit under oktober, men senhöstkylan är på väg och med den en ökad efterfrågan på el och högre elpriser. Mer regn de senaste veckorna innebär att vattenmagasinen fyllts på till mer normala nivåer vilket kommer att påverka elpriset.

– Vi ser just nu en instabil situation på elprismarknaden där varje vädersvägning får stor påverkan. Kommer kylan fort kan elpriset snabbt gå upp men blir november varmare än normalt kan det få motsatt effekt, berättar Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det rörliga elpriset har under oktober haft ett snittpris på 45,7 öre/kWh i elområde 3, att jämföras med förra året då det låg på 29,4 öre/kWh. Att det är gott om vattenkraft i norra Sverige gör även att vi ser en stor skillnad i priserna mellan elområdena. Det skiljer nästan 10 öre/kWh mellan Kristianstad i södra Sverige och Kiruna i norr som befinner sig i elområde 4.

Både bränslepriserna och utsläppsrätterna i Europa ligger kvar på historiskt höga nivåer. Vattenfall ser dock en tendens till att bränslepriserna är på väg ner vilket framförallt påverkar de fasta elprisavtalen och håller dessa stabila.

Kärnkraften är nästan i full drift och betydligt blåsigare väder har hjälpt till att hålla priserna nere då vindkraften producerat bra under oktober. Vattenfall har som målsättning att öka utbyggnaden inom vindkraft i Sverige med 500 MW varje år.

– Under en period har de längre fastprisavtalen varit ett bättre alternativ än de korta avtalen. Jag tror att det kommer att vara så ett tag till så min rekommendation är att välja ett fast pris i tre år med bytesrätt. Det innebär att du lätt kan byta elavtal om priserna skulle falla framöver, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.