Nyheter

Ackumulatortank nytt steg mot fossilfri fjärrvärme

Senast år 2030 ska Göteborg Energi fasa ut alla fossila bränslen ur fjärrvärmesystemet. Som ett led i detta arbete kommer en ny ackumulatortank att byggas i anslutning till Rya Kraftvärmeverk i energihamnen på Hisingen. Det beslutades nyligen av bolagets ledning och styrelse.

– Lite förenklat fungerar en ackumulatortank som en stor termos. När efterfrågan på värme är lägre så lagrar vi värme i tanken. Denna värme används sedan när efterfrågan är högre vilket gör att vi inte behöver använda fossila spetsanläggningar i lika hög grad. Ackumulatortanken skapar också en stabilitet i fjärrvärmesystemet vilket minskar risken för störningar i våra leveranser till kunderna, säger Anna Svernlöv, produktionsdirektör på Göteborg Energi.

Ackumulatortanken kommer att ha en maximal kapacitet på 1000 MWh. Det innebär att ackumulatorn fulladdad kan leverera sin maximala effekt på 130 MW i cirka sju timmar. Tanken kommer att bli 55 meter hög med en diameter på 23 meter och planen är att den ska tas i drift i november 2019. Totalt handlar det om en investering på 150 miljoner kronor.

– Förutom miljömässiga fördelar och säkrare drift räknar vi också med att ackumulatortanken ger positiva ekonomiska effekter där de rörliga kostnaderna för värmeproduktion minskar, säger Anna Svernlöv.

På bilden:
Den nya ackumulatortanken byggs bredvid Rya kraftvärmeverk. Bilden är ett montage.
Bild: Liljewall