Nyheter

Slut med besvärlig felsökning på solpaneler

Emazys Z200 PV Analyzer från Elma Instruments revolutionerar tidsåtgången vid felsökning på solcellssystem. Med ett felmeddelande som tex ”Kortslutning mellan panel 4 och 5” så kan felsökningen inte bli enklare.

Z200 är patenterad och med banbrytande teknologi och med ett intuitivt gränssnitt som nås via den inbyggda webbläsaren kan instrumentet användas från vilken dator, surfplatta eller telefon som helst, oavsett typ och tillverkare.

Så även om tekniken bakom är komplex så är feedbacken från kun-der att Z200 är ett ”peka och tryck start” -instrument. Emazys Z200 från Elma Instruments är enkelt att använda, vilket sparar mycket tid vid felsökning och så undviks ev. driftstopp.

Z200 fungerar genom att använda en patenterad impedansspektroskopi och ”State machine” algoritm för att tolka paneltillståndet och då identifierar Z200 inte bara felet genom att trycka på en knapp utan den tolkar också både typ av fel och placering av felet i anläggningen. Z200 lokaliserar tex. isolationsfel, avbrott och kortslutning samt defekta förbikopplingsdioder.

Detta innebär att klassisk felsökning med separation av strängar är i det förflutna, vilket kan spara tid vid underhåll och felsökning av alla typer av anläggningar, men särskilt i otillgängliga paneler kommer Z200 helt till sin rätt. Därutöver så är Z200 dessutom en fullblodstestare med standardfunktioner såsom kortslutningsström, öppen kretsspänning, isolationsprovning, serieresistans och full impedans för ”hälsokontroll” av paneler och strängen. När testet har slutförts är det bara en ny knapptryckning för att generera en fullständig PDF-rapport, som kan skickas direkt till kunden eller användas som en arbetsorder av en tekniker.

Z200 fungerar redan från så låg solstrålning som endast 100 W/m2, i motsats till t.ex. en I-V-kurvtestare, som vanligtvis ger ett mätresultat på över 400W/m2. Detta gör Z200 särskilt lämplig för vårt nordiska klimat, där vi trots en formidabel start på ”solsä-songen” i år måste erkänna att moln vanligtvis förekommer Sverige.

Z200 levereras färdig att använda, inbyggd i en stöttålig väska, avsedd för daglig användning i fält, med ett 10Ah Li-Ion uppladd-ningsbart batteri med kapacitet för en hel arbetsdag utan laddning.