Nyheter

Saab med i jätteupphandling om skolflygplan

Flygplanstillverkaren Boeing har vunnit en stor upphandling av skolflygplan till det amerikanska flygvapnet, skriver Reuters. Boeing har ett samarbete med svenska Saab och de har tillsammans utvecklat den vinnande modellen Boeing T-X.

– Det här är ett stort stycke svensk industrihistoria, säger Ann Wolgers, presschef på Saab, till TT.

Det rör sig om en beställning på 351 plan, en affär som enligt Reuters är värd 9,2 miljarder dollar, omkring 81 miljarder kronor.

– För oss är det en volymaffär som vi aldrig haft i modern tid och skulle förändra Saab i grunden på många olika sätt, sade Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet, till TT i en tidigare intervju.

Saab väntas få en minoritetsandel av affären men bedömare från analysföretaget Kepler Cheuvreux har värderat Saabs andel till mellan 30 och 60 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande beskriver Saabs vd och koncernchef Håkan Buskhe samarbetet med Boeing:

Det amerikanska flygvapnet har valt Boeing som leverantör av ett nytt avancerat pilotträningssystem, motsvarande USD 9,2 miljarder, som ska hjälpa till att utbilda kommande generationers stridspiloter. Boeing är utvald huvudleverantör av detta system. Saab är en riskdelande partner till Boeing kring utvecklingen av skolflygplanet T-X. I detta skede har Saab inte mottagit någon order från Boeing.

– Detta val innebär att våra två företag ges möjlighet att fullfölja det åtagande vi gemensamt gjorde för nästan fem år sedan, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef på Saab. Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet.

– Dagens besked är kulmen av flera års orubbligt fokus från Boeings och Saabs team, säger Leanne Caret, VD för Boeing Defense, Space & Security. Det är ett direkt resultat av våra gemensamma investeringar i att utveckla ett system helt anpassat till det amerikanska flygvapnets unika krav. Vi förväntar oss att T-X blir ett franchiseprogram som sträcker sig över en stor del av detta århundrade.

Det initiala avtalet för Boeing, värt MUSD 813, omfattar teknik-, tillverknings- och utvecklingsfasen (EMD) av de första fem flygplanen samt sju simulatorer.

Saab och Boeing har designat, utvecklat och utprovat två helt nya, skräddarsydda flygplan – vilket visar på systemets utformning och möjlighet till serieproduktion i såväl tillverkning som träning.

Boeing står nu redo att lägga beställningar hos sina underleverantörer, inklusive Saab. Mer än 90 procent kommer att tillverkas i USA, vilket bidrar till över 17 000 arbetstillfällen i 34 stater.

Enligt pressmeddelandet kommer mer än 90 procent av tillverkningen att ske i USA där det skapar över 17 000 arbetstillfällen. Hur många jobb som projektet kan generera i Sverige är oklart.

Foto: John Parker