Nyheter

Mångmiljoninvestering ska lyfta Flexator

Ökad digitalisering och automatisering ska ta Flexator mot framtiden. I somras installerade byggföretaget nya vägglinjer i fabriken som ska ge kunden mer hus för pengarna.

– Det är en stor satsning som är ett viktigt steg mot ökad automatisering och digitalisering, säger affärschefen Marcus Färg, om investeringen som går på omkring 15 miljoner kronor.

Medan den övriga Flexatorfabriken var stängd var det fullt ös vid en särskild del i slutet av juli. Då levererades och installerades de två nya vägglinjerna – en för innerväggar och en för ytterväggar – som ska göra företaget ännu mer konkurrenskraftigt.

– Med de här nya linjerna kommer vi att kunna kostnadseffektivisera och kvalitetssäkra vår väggproduktion genom nya driftssäkra bord, ett mer optimerat materialflöde samt genom att använda våra nya verktyg, laserprojicering och portal, säger Mats Ekegren, produktionsteknisk chef på Flexator.

Innerväggslinjen består av sex bord med en semiautomatisk portal för klamring, skruvning och fräsning, där bord 1 kommer att projiceras med laser för snabbare och kvalitetssäkrare montage.
Ytterväggslinjen har hälften så många bord, där två av tre projiceras med laser.

– Installationen har gått bättre än planerat och de första väggarna producerades tre och en halv vecka efter att den gamla linjen stoppades och revs ut. Nu efter fem veckor kör vi full produktion, utan några större störningar, säger Mats Ekegren.

Leverantör av maskinutrustningen är finska Penope genom den svenska säljaren Erik Nord.

Foto: Flexator