Nyheter

Luleå Energi byter klotter mot konst

Luleå Energi arbetar för att minska klotter på företagets elanläggningar. Genom att uppföra olika typer av konstnärliga uttryck på nät- och fördelningsstationer runt om i stadsdelarna, är förhoppningen att klottret ska minska, samtidigt som Luleås stadsbild förskönas. Ett första test har genomförts på Storheden där en av företagets anläggningar fått ny klädsel.

Luleå Energi har 678 nätstationsbyggnader i Luleås elnät, och antalet ökar för varje år i takt med kommunens tillväxt och Luleå Energis investeringar i smarta och moderna elnätsanläggningar. Dessvärre utsätts dessa många gånger för klotter.

– Vi lägger en hel del resurser på klottersanering och ommålning av våra olika byggnader. Vi målar om ungefär 80 nätstationer varje år och vi har ett gott samarbete med Luleå kommun i detta. Totalt lägger vi ner ungefär en halv miljon kronor årligen på sanering, säger Tommy Haapala, chef Luleå Energi Elnät.

Genom det nya konstprojektet vill företaget försöka råda bot på problemet och samtidigt bidra till en förskönad stadsbild. Först ut är en anläggning på Storheden, men det finns planer på att utsmycka fler.

– Vi vill visa att vi bryr oss om Luleå som stad och bidra till ett positivt intryck bland de boende i deras närmiljö genom att göra konstnärliga avtryck. Eftersom planen är att dekorera fler anläggningar, så tar vi gärna in förslag från allmänheten på hur de skulle kunna se ut. Är du konstnär, glad amatör eller bara någon med bra idéer, tveka inte att höra av dig, avslutar Carina Zolland, chef Varumärke & kommunikation Luleå Energi.

På bilden:
Först ut är en anläggning på Storheden som designats av Maria Näslund, varumärkeskommunikatör Luleå Energi.