Nyheter

Hot Remote kan vinna Årets hållbara projekt 2018

Det handlar om byggnader i nya stadsdelen Vallastaden i Linköping, som har agerat försökskanin för projektet Hot Remote, vilket går ut på att optimera fjärrvärmedriften med hjälp av uppkopplade IoT-sensorer.

Bakgrunden är att det uppstår så kallade ”effekttoppar” i fjärrvärmenät,  exempelvis när alla vill ta sin morgondusch samtidigt. Höga toppar i effekter över dygn eller säsong leder till sämre produktionsekonomi och negativa miljöeffekter eftersom man ibland tvingas använda fossila bränslen för att möta toppen. Genom att mäta, visualisera och justera lyckades Hot Remote minska morgontopparna med 10–15 procent, utan att de boende klagade.

– Vi är glada över att Hot Remote uppmärksammas. Det är ett initiativ som leder till positiva effekter för såväl miljö som produktionsekonomi. Projektet går nu vidare till nästa fas inom ramen för regionens IoT Hub. Vårt mål är att i detta projekt koppla upp fler fastigheter, utöka funktionaliteten och även utnyttja AI för en mer avancerad dataanalys, ger Ingela Lindal, chef för affärsutveckling på Tekniska verken.

– Hot Remote var ett lyckat initiativ av Ericsson och Tekniska verken, som banat väg för ytterligare samverkansprojekt inom IoT i regionen. Starka kompetenser inom mjukvaruutveckling, sensorteknologi och uppkopplade system gör vår region till ett centrum för IoT-lösningar för framtidens samhälle och industri, säger Lena Miranda, vd Science Park Mjärdevi.

Vinnaren utses av en oberoende jury bestående av CIO:er, styrelseproffs, forskare och experter.