Nyheter

Vattenfall förvärvar vindkraftsprojekt i Ånge kommun

Vattenfall har förvärvat vindkraftsprojektet Klevberget i Ånge kommun. Projektet omfattar upp till 35 vindkraftsverk med en totalhöjd på 200 meter. Vindkraftsparken förväntas tas i drift 2023.

Projekt Klevberget har utvecklats av ett 30-tal markägare i Fränsta, Ånge kommun, under projektnamnet KleVVind. Projektet började utvecklas 2010 och KleVVind har själva tagit fram underlag för tillståndsansökan och skött all kommunikation med Ånge kommun, Länsstyrelsen i Västernorrland och andra myndigheter samt utfört vindmätningar i området. I oktober 2016 vann tillståndet laga kraft. Tillståndet medger upp till 35 vindkraftverk med en maximal höjd på 200 meter Den installerade effekten uppgår till ca 125 MW och som mest kan Klevberget producera hushållsel till 90 000 hem.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet med KleVVind och att vi kommit överens om att fortsätta förverkligandet av vindkraftsprojektet .Som en del av vår strategi att växa inom förnybar produktion är förvärv en av flera möjliga vägar att gå. Utvecklingen av Klevberget har skötts föredömligt och Vattenfall kan nu gå vidare med den fortsatta utvecklingen och projektering av projektet. Målsättningen är att inom några år ta projektet till Vattenfalls styrelse för investeringsbeslut och därefter starta byggnationen, säger Karl-Johan Hellblom, projektledare på Vattenfall.

– Att vårt slutgiltiga val av köpare blev Vattenfall beror framför allt på en kreativ dialog och den helhetslösning som förhandlats fram. Vattenfall motsvarar dessutom våra krav på en stabil och seriös köpare med tydlig målsättning, stark utvecklingspotential och med en ambition att själva driva vindkraftsanläggningen. Dessa faktorer är viktiga för oss i förverkligandet av vårt projekt och utvecklingen av bygden, säger Christina Rylander Bergqvist, talesperson för markägarna i KleVVind.

Den fortsatta utvecklingen av projektet innefattar bland annat projektering av elnätsanslutningen vilket hanteras av Ellevio som regionnätägare inom området. Vindkraftsanläggningen planeras tas i drift 2023.

För att kunna uppfylla Vattenfalls ambition att erbjuda klimatsmarta lösningar finns ett flertal vindkraftsprojekt i olika stadier i landet. Vattenfall växer inom landbaserad vindkraft genom att utveckla egna projekt från grunden (t ex Pajala), genom att ingå partnerskap (Blakliden/Fäbodberget) eller, som i Klevberget, förvärva projekt med alla nödvändiga tillstånd redan klara.