Nyheter

Ellevio och GodEl i unikt samarbete

Ellevio har skrivit avtal med GodEl, som från och med juni nästa år blir anvisad elhandlare för Ellevios flyttkunder. Samarbetet innebär bland annat att kunderna erbjuds ett av marknadens bästa priser på miljömärkt el. Avtalet är unikt i sitt slag.

– Vi vill ge våra anvisade kunder ett så bra elavtal som möjligt, det har varit vårt mål genom urvalsprocessen. Det känns bra att vi som första elnätsföretag har gått ut på den öppna marknaden och valt en anvisad elhandlare. Med det bevisar vi också att det finns en enkel lösning på en av branschens utmaningar, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Det var i slutet av april som Ellevio startade en process för att utnämna en ny anvisad elhandlare. Om en kund flyttar och inte gör ett aktivt val får kunden automatisk ett så kallat anvisningsavtal hos en elhandlare, för att inte stå utan el i den nya bostaden. Historiskt har de här avtalen kritiserats för att vara dyra, vilket har gjort att de har varit en drivkraft för reformarbetet med en elhandlarcentrisk marknadsmodell. Men genom avtalet med GodEl visar Ellevio att det finns en alternativ kundvänlig lösning på frågan om anvisningsavtal.

I processen har Ellevio haft en bred kravställning för att kunna erbjuda sina kunder så bra elavtal som möjligt.

– För oss har det varit viktigt att hitta en samarbetspartner som ger ett mervärde för kunderna. I och med avtalet med GodEl så visar vi att vi kan leva upp till lagkravet om att anvisa kunder på ett sätt som ligger i kundens bästa intresse, och som samtidigt är så bra för miljön som möjligt, säger Johan Lindehag.

Tydliga krav på miljö och kundservice
I kravställningen ingick bland annat en utvärdering av anbudsgivarnas kundservice, miljö- och hållbarhetsarbete, finansiella stabilitet, vilka produkter och tjänster som erbjuds samt socialt ansvarstagande. Dessutom ställde Ellevio tydliga krav på hur anbudsgivarna ska informera för att kunderna ska göra ett aktivt val. Intresset var stort och urvalsprocessen noggrann. Till slut föll valet på GodEl.

– Äntligen blir det en självklarhet att konsumenterna automatiskt ska få ett bra pris och miljömärkt el – istället för att fastna i dyra avtal som är dåliga för miljön. GodEl grundades 2005 för att förändra världen och precis som när vi startade, vänder det här initiativet nu upp och ner på elmarknaden. Det gör att tusentals kunder sparar mycket pengar, samtidigt som vår planet får det bättre. Det här är ett stort steg mot en schysst elmarknad, säger Pontus Winberg, vd på GodEl.

Samarbetet innebär att Ellevios flyttkunder, som inte gör ett aktiv val redan från start, anvisas till GodEl. Det rör sig om 50 000 till 60 000 kunder årligen. Avtalet börjar gälla i juni 2019 och sträcker sig i upp till fyra år. Efter det planerar Ellevio att göra om urvalsprocessen.