Nyheter

Yrkes-EM 2018 drar igång

Den 24 september lyfter planet mot Budapest och Yrkes-EM 2018. Ombord sitter 32 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar som nu ska representera Sverige och våra svenska yrkesutbildningar på den internationella arenan. Månader av träning och förberedelser är över och snart är det dags för det svenska Yrkeslandslaget att visa vad de går för.

Den 25 september samlas tävlade från hela Europa för den officiella invigningen av Yrkes-EM 2018. Den 26 september rivstartar mästerskapet på riktigt när cirka 500 tävlande intar tävlingsområdet på Hungexpo i Budapest. Under tre dagar kommer de tävla inom totalt 40 olika yrken inför ca 80 000 beräknade besökare.

– Månader av väntan och förberedelser är över och nu ska vi köra igång på riktigt. Alla är väl förberedda och taggade på att få tävla, även om det alltid finns lite nerver inför mästerskapen. Stämningen i truppen är god så nu är det bara att ge allt, köra hårt och stötta varandra genom tävlingen. Jag har höga förväntningar och ser fram emot att vi tar med oss medaljer hem till Sverige, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden.

Tävlingarna pågår mellan 26 – 28 september på Hungexpo, Ungerns största multifunktionella arena som upptar en yta på cirka 70 000m². Yrkes-EM går i mål med avslutningsceremoni och prisutdelning den 29 september. På söndagen den 30 september reser laget sedan tillbaka till Sverige och landar på Arlanda vid 15.00. Då finns chansen att välkomna laget vid mottagningen på Arlanda, Hotell Radisson Blue SkyCity i lokalen Dreamliner.

Yrkes-EM har sedan starten för tio år sedan, anordnats vartannat år i ett av de 28 medlemsländerna. Mästerskapet, precis som Yrkes-SM, syftar till att lyfta vikten av en välutbildad yrkeskår inom alla deltagande yrken. Utöver tävlingarna erbjuder Yrkes-EM seminarier och paneldiskussioner där beslutsfattare, politiker och yrkeslärare möts för att utbyta erfarenheter inom de olika yrkesområdena.

WorldSkills Sweden
WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka intresset, statusen samt kvaliteten för svenska yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM. Yrkeslandslagets huvudsponsorer är AFA Försäkring som värnar arbetsmiljö samt AMF som fokuserar på hållbara pensionslösningar.