Trollhättan Energi ska trygga framtidens vattenförsörjning genom att bygga ett nytt vattenverk med råvattenintag i Vänern. Projektet ska utföras som totalentreprenad och Ramboll har upphandlats som processpecialister och beställarstöd under hela projektet som beräknas ta sju år.
Idag hämtar Trollhättan Energi sitt råvatten från Göta älv, men det är inte optimalt på grund av föroreningsrisker och avsaknaden av en reservvattentäkt.
– Trollhättan Energi ligger i framkant när det gäller hållbarhet och det nya vattenverket är en del i det arbetet. I framtiden ska råvattnet hämtas från Vänern för att ta höjd för de klimatförändringar som bland annat väntas ge temperaturökning, ökad grumlighet och högre halter av organiskt material, säger Magdalena Hallin Grafström, uppdragsledare på Ramboll.
I Rambolls uppdrag ingår också att titta på olika typer av reningstekniker för att möta de förväntade klimatförändringarna samtidigt som man tar höjd för olika scenarier.
– En viktig aspekt är att vattenverket måste klara den mikrobiologiska belastningen för att förhindra dricksvattenburen smitta. Det planeras också för en kemisk barriär, vilket bidrar till att kunna avlägsna till exempel läkemedelsrester, bekämpningsmedel och ämnen vi kanske inte känner av idag men som kan bli ett problem i framtiden, säger Magdalena Hallin Grafström.
Projektet har föregåtts av flera förstudier och i våras gjorde Ramboll en kapacitetsstudie som omfattade befolkningsprognoser och framtida vattenförbrukning i ett femtioårigt perspektiv, dvs fram till år 2070. Det nya vattenverket ska säkerställa framtida vattenförsörjning avseende kvalitet och leveranssäkerhet. Det ska bli flexibelt och till exempel finnas möjligheter att bygga ut och implementera ny teknik om framtida förutsättningar förändras.
– Vi är upphandlade i det absolut tidigaste skedet och kommer att vara med som stöd till Trollhättan Energi AB genom projektets alla faser. Nu i början hjälper vi till att skapa förutsättningarna och ramarna för projektet. Därefter kommer vi att utföra pilotstudier i samarbete med Trollhättan Energis personal och ta fram rekommendation av systemlösning. Slutligen, när bygget är klart, deltar vi under driftsättningen av det färdiga vattenverket, säger Magdalena Hallin Grafström.