Nyheter

DAF välkomnar koldioxiddeklarationen

Som marknadsledande inom transporteffektivitet och miljöhänsyn välkomnar DAF Trucks den europeiska regleringen av koldioxiddeklaration för lastbilar som produceras från och med 1 januari 2019. DAF utfärdar certifierade koldioxidvärden från och med årets sista kvartal, vilket är tidigare än lagen kräver.

Från och med januari 2019 träder en förordning i kraft som innebär att alla nya 4×2 och 6×2 tunga Euro 6-lastbilar (16 ton+) måste lämna fabriken med en koldioxiddeklaration. Andra fordonskonfigurationer följer under 2020. Utsläppsdeklarationens värden tas fram i det enhetliga verktyget Vecto. Eftersom processen är standardiserad och certifierad blir det enkelt för transportföretag att jämför koldioxiddeklarationer för olika modeller och tillverkare innan de beställer en ny lastbil.

Från och med årets fjärde kvartal bifogar DAF koldioxiddeklarationer med orderbekräftelser och offerter. På så sätt kan DAF-återförsäljare ge kunderna en tydlig bild av lastbilarnas koldioxidvärden. Vecto-värden beräknas utifrån en vanlig kombination med dragbil och släpvagn eller lastbil med skåpbyggnation vid normal körning för tre olika användningsområden och kombineras med certifierade indata.

Branschledande bränsleförbrukning
– Vi tar arbetet med att ta hand om planeten för kommande generationer på största allvar. Därför fortsätter vårt arbete med att göra framtidens lastbilar ännu mer miljövänliga, säger Richard Zink, medlem av styrelsen och ansvarig för marknadsföring och försäljning. Koldioxidutsläppen är direkt kopplade till bränsleförbrukningen, som är en av de viktigaste faktorerna när en ny lastbil köps in. I och med lanseringen av de nya CF och XF har DAF minskat bränsleförbrukningen, och därmed utsläppen, med imponerande 7 %, vilket gör de här lastbilarna branschledande.

Förutom att leverera branschledande lastbilar och tjänster utvecklar DAF alternativa, hållbara hybrid- och el-drivlinor för att ytterligare minska utsläppen. Den nya generationen av alternativa bränslen som HVO (hydrogenerad vegetabilisk olja) ger upp till 80 % lägre utsläpp av koldioxid utan att påverka matproduktionen och fungerar utmärkt med de senaste DAF-lastbilarna, utan behov av extra underhåll.

Intelligent TOPEC-konfigurationsverktyg
– Med vårt intelligenta DAF TOPEC-konfigurationsverktyg kan vi redan idag ge kunden information om bränsleförbrukning, inklusive specifika värden för påhängsvagn, påbyggnad och speciella användningsområden, tillägger Richard Zink. Det innebär att våra återförsäljare vet vilken lastbil som är bäst, inte bara jobbmässigt och ekonomisk, utan även för miljön. Det är vad DAF Transport Efficiency står för.