Nyheter

Rekordproduktion av el från Apoteas solcellsanläggning

Den soliga sommaren har lett till att Apoteas solcellsanläggning i Morgongåva fått en rekordstart. Bara under juni-augusti producerades över 880 MWh, vilket är mer än 60 procent av den beräknade årsproduktionen.

Solen skiner på nätapoteket Apotea. E-handlaren flyttade i maj in i sitt nya klimatsmarta logistikcenter i Morgongåva utanför Heby. Under de soliga sommarmånaderna har centrets solcellsanläggning levererat mer än 880 MWh. Det är lika mycket som årsförbrukningen för 50 normalstora villor.  

– Vi har ett logistikcenter i världsklass och är oerhört stolta över att vara självförsörjande på miljövänlig energi. Vår ambition är minsta möjliga påverkan på miljön i allt från materialval och belysning till uppvärmning och energieffektivitet, säger Pär Svärdson, vd för apotea.se

Solcellsanläggningen är Sveriges största som är monterad på tak med 5500 solcellsmoduler. Årsproduktionen är beräknad till 1426 MWh. Men redan under de tre sommarmånaderna har produktionen överträffat alla förväntningar.

– Vi producerar mer energi än vi själva använder och överskottet säljs vidare till Telge Energi. De ser till att kunder som inte själva kan sätta upp solceller får möjlighet att köpa grön el. Nu håller vi på att optimera anläggningen inför vintern, säger Linnéa Nedar, nytillträdd hållbarhetsansvarig på Apotea, som ansvarar för anläggningen.

För design och installation av solcellsanläggningen står Solkompaniet, som är marknadsledare på solceller till företag i Sverige.

– Årets soliga sommar har ökat solelproduktionen med 15–20 procent jämfört med ett normalt år och Apoteas investering visar att det är möjligt att kombinera bra affärer och miljönytta, säger Johan Öhnell, vd på Solkompaniet.