Nyheter

Landis+Gyr tar hand om driften av 660 000 smarta elmätare åt finska Caruna

Mer än 17 miljoner mätvärden dagligen via en plattform med helt nya möjligheter

Landis+Gyr tillhandahåller en komplett Metering as a Service-lösning för Caruna AB:s samtliga 660 000 smarta mätpunkter. Efter att i fjol ha tecknat ett serviceavtal med Finlands största nätbolag har Landis+Gyrs Managed Services-program nu nått implementeringsfasen. Avtalet inkluderar fullt operativt ansvar för elmätaravläsningen i sex års tid, med möjlig utökning med ytterligare tre år.

Landis+Gyr samlar timvis in förbrukningsvärden och data om elkvaliteten från elmätare i 660 000 bostäder och matar in dem i Carunas faktureringssystem. Mer än 17 miljoner validerade mätvärden kommer att levereras via Landis+Gyrs serviceplattform till Caruna och dess kunder varje dag. Serviceavtalet inkluderar även hantering av mätarinfrastrukturen, datakommunikation och aktivering av fältarbeten. Den integrerade plattformen möjliggör ett stort antal olika funktioner, bland annat direktavfrågningar, från- och tillslag av elmätare samt statusförfrågningar till elmätare direkt från Carunas interna system.

– Landis+Gyr har varit en ledande leverantör av smarta mätsystem i Finland sedan 2002 och vi är stolta över samarbetet med Caruna, som varit en föregångare inom utrullningen av smarta elmätare. Vi har serviceavtal för över 15 miljoner mätpunkter världen över och är mycket glada över att utöka verksamheten genom att ta över driften av Carunas AMI-lösning, säger Ralph Griewing, Senior Vice President, Business Unit Energy Solutions, EMEA på Landis+Gyr.

– Vi sökte en erfaren leverantör som kunde erbjuda en transparent och kostnadseffektiv lösning. Landis+Gyr lyckades ta över driften smidigt och planenligt utan några avbrott i verksamheten eller vår service till kunderna. Det var en lyckad start och vi ser fram emot ett nära samarbete och partnerskap under de kommande åren, säger Katriina Kalavainen, Head of Customer Relations på Caruna.