Nyheter

Augmented Reality och 5G-teknik för fabriksunderhåll

I samarbete med Telia har Stora Enso utvecklat lösningar som bygger på AR (Augmented Reality) och 5G-teknik. Användningen av AR testades först på Stora Ensos bruk i Uleåborg (Oulu) i Finland där realtidsinformation används i fabriksunderhållet.

AR och virtuella modeller kommer i framtiden att möjliggöra snabbare användning av exempelvis underhållsdata på Stora Ensos bruk. Genom att använda en virtuell modell av en maskin i kombination med realtidsdata för information, kan driftstabiliteten på bruken förbättras.

– På vår resa mot att ersätta fossilbaserade material driver Stora Enso ett omfattande digitaliseringsprogram som syftar till att öka vår försäljning och effektivisera verksamheten. Digitaliseringsprogrammet har gjort oss till föregångare i branschen vad gäller användning av ny teknik, säger Teemu Salmi, CIO och digitaliseringsansvarig på Stora Enso.

Tekniken möjliggör enkel och överskådlig tillgång till all nödvändig information i realtid oavsett var man befinner sig. Den kommande introduktionen av snabb 5G-teknik tillsammans med AR- och VR-teknik med 360 graders synfält gör det möjligt för experter på olika enheter att snabbt ta hjälp av varandra i realtid oavsett geografiskt avstånd.

– Vid våra tester i Uleåborg har vi utforskat det område där IoT- (Internet of Things) och 5G-lösningar med största sannolikhet kommer att innebära de första genombrotten i form av nya, effektivare processer. Lösningar som bygger på insamling, överföring och analys av data i realtid är avgörande för att revolutionera industriella processer, säger Janne Koistinen, ansvarig för 5G-programmet på Telia i Finland.

Augmented Reality är en teknik där datorgenererade grafiska element läggs som ett lager över det man ser på en skärm.