Den gångna sommarens nyhetsrapportering dominerades av skogsbränder. Skogen har genom historien tjänat Sverige väl, så det är naturligt att medierna rapporterar om hur skogsägare, landsbygden och hela samhället påverkas.
Det varma vädret var en starkt bidragande orsak till bränderna. I takt med att klimatförändringarna förvärras kan vi förvänta oss allt fler skogsbränder. Fortsätter vi använda fossila bränslen blir extremväder vanligare.
Men på samma gång som skogen hotas finns nycklarna till klimatomställningen i samma skog. Träd som avverkas fortsätter att lagra kol, till exempel genom att bli till bostäder. Och när avverkad skog ersätts med ny, lagrar den koldioxid.
Från skogs- och sågverksindustrin uppstår restprodukter som sågspån och flis. Restprodukterna bidrar till klimatomställningen genom att ersätta fossila bränslen. Ett exempel är träpellets av restprodukter från ett ansvarsfullt svenskt skogsbruk som säkerställer skogens återväxt. Det är en långsiktigt hållbar energilösning, eftersom pellets är en del av skogens kretslopp.
Ett hållbart skogsbruk minskar alltså inte bara utsläppen, det hjälper även till att fånga utsläppt koldioxid. I Sverige avverkar vi bara 75 procent av skogens årliga tillväxt, så det finns möjligheter att öka uttaget. Och använder vi oss mer av träbaserade produkter så ökar också restprodukterna – som kan ersätta fossila bränslen.
Riksdagen beslutade i fjol att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Att gå från ett fossilberoende till förnybara energikällor är en nödvändighet för att lyckas.
Även under nästa mandatperiod kommer det att finnas ett starkt stöd bland riksdagspolitiker att för att bryta klimatförändringarna. När man frågade 532 riksdagskandidater svarade nio av tio att de tycker att restprodukter från svensk skog ska användas för att ersätta el och olja för uppvärmning.
Dessutom anser 75 procent av kandidaterna att det finns utrymme att öka uttaget av svensk skog.
– För att lyckas med klimatomställningen krävs ett hållbart svenskt skogsbruk. Vi uppmanar därför Sveriges politiker att fortsätta satsa på svensk skog och bioenergi under nästa mandatperiod, anser Peter Granborn, vd Scandbio.