Nyheter

High-tech produkter från skogen kan bli Sveriges nästa exportsuccé

Den svenska skogsindustrin har rest sig och rekordinvesterat i nya produktionsanläggningar. Nu är industrin rustad att gå in i nästa fas där man är drivande inom utvecklingen av nya banbrytande användningsområden för svenskt trä. Flera nya innovationer ser nu dagens ljus- förnyelsebara produkter som kan bli svaret på globala klimatutmaningar inom bland annat bränslesektorn, förpackningsindustrin och byggsektorn.

Hösten inleds med en fortsatt urstark skogskonjunktur med nya rekordpriser på både pappersmassa och trävaror. Men parallellt med framgången för traditionella produkter, har svensk skogsindustri även tagit ledartröjan i den internationella forskningen och utvecklingen av nya miljösmarta skogsprodukter. En utveckling som påskyndas av behovet att omgående hitta alternativ till så skilda områden som fossila bränslen, plastförpackningar och antibiotika.

– Jag skulle vilja påstå att vår skogsindustri nu går in i en ny era, från basindustri till high-techsektor. Svenska innovationer väcker stort internationellt intresse och de kan bli en del av lösningarna på många av de problem världen brottas med, säger Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige.

En stor del av den hittills outnyttjade potentialen ligger i att ta vara på massaindustrins restprodukter. Mycket talar för att dessa restprodukter kommer att bli en guldgruva för skogsindustrin framöver. Massavedstocken består av ca 40 procent cellulosa som används till papper, kartong och textil. Resten är framförallt lignin och hemicellulosa som man hittills eldat upp. Redan i dag kan man i mindre skala tillverka produkter såsom diskmedel, skosulor, lim och kevlarfiber av lignin. Hemicellulosan kan istället bli en vegetarisk biff eller nyttjas som komplement till penicillin vid vissa sjukdomar.

En viktig signal är att skogsindustrin nu börjar investera i en storskaligare produktion av biobaserade fordonsbränslen, från framförallt tallolja och snart också lignin. Med skogsdieseln får industrin en bulkprodukt och med den ett kassaflöde som banar vägen för andra förnyelsebara produkter.

– Nu ser vi att det börjar ta fart på riktigt och jag är övertygad om att biobränslen är på väg att få ett ordentligt genombrott. Det skapar goda förutsättningar för att vi kommer att få se mycket mer av de mer nischade innovationerna. Med breda, långsiktiga politiska beslut har skogsindustrin och skogens nya produkter allt det som krävs för att bli Sveriges nästa exportsuccé, säger Johan Freij.

Stark virkesmarknad men sansad prisutveckling i höst
Allt går bra just nu med en stor inhemsk och global efterfråga som ger höga priser och låga lager både på timmer och massaved. Industrins kraftiga utbyggnad sammanföll med en besvärlig vinter som följdes av sommarens bränder och torka. Allt detta har bidragit till att virket inte nått industrin. Vedförsörjningen är därför pressad på många håll. Sammantaget ger detta fortsatt höga virkespriser under hösten och mycket gynnsamma förutsättningar för landets alla skogsägare att avverka.