Nyheter

Helt ny design – nödfallsbrytare för extrema miljöer

Med sin ZS 92 S-serie presenterar steutes affärsenhet ”Extreme” en ny serie av nödfallsbrytare speciellt utformade för extrema miljöer. Det formgjutna aluminiumhöljet är till exempel mycket robust och mångfärgat (passivering, basbeläggning, pulverlackering).

Under konstruktionsprocessen räknade steutes utvecklare om hela dragtrådssystemet och kunde väsentligt minska både kraften och det avstånd som krävdes för att aktivera nödstoppsfunktionen. Detta gör att säkerhetsbrytaren är lättare att använda och innebär också att den på ett tillförlitligt sätt uppfyller alla relevanta internationella standarder (t.ex. för nödstoppskonfiguration, för nödbrytare med dragtråd och för kontinuerlig transportbandssäkerhet).

Omkopplingsanordningens mångsidighet spelade också en viktig roll i utvecklingen. ZS 92 S kan levereras med nio olika positioner av utlösningsspaken och upplåsningsmekanismen. Det betyder att den kan installeras mer eller mindre var som helst, och även för första gången på baksidan av ett objekt.

Installationsdimensionerna är kompatibla med sin föregångare, ZS 91, och med andra tillgängliga nödbrytare med dragtråd, vilket gör den enkel att montera i befintliga (transportbane-) anläggningar med den nya omkopplaren.

Alternativ som är öppna för användare av ZS 92 S inkluderar en LED-indikeringslampa och anslutning av omkopplaren till det säkra ”Dupline Safe”-protokollet via en integrerad plug-in-baserad säkerhetsbussmodul.

ZS 92 S kan användas i krävande omgivningsförhållanden med temperaturer som sträcker sig från -40 till + 85° C och med trådlängder upp till max. 2 x 100 m. Den nya nödfallsbrytaren är nu tillgänglig och kommer snart att följas av en ny bältjusteringsbrytare i ZS 92-serien. Varianter för gas- och dammexplosiv atmosfär är under förberedelse.