Nyheter

Tiden är ute för halogenlampan

Från och med den 1 september 2018 är det inte längre tillåtet att sätta halogenlampor på marknaden. Detta är det sista steget i utfasningen av energislösande belysning – ett arbete som pågått inom EU sedan 2009. En halogenlampa använder fem gånger mer energi än en LED-lampa och håller bara upp till 2 000 timmar jämfört med upp till 15 000 timmar för LED.

Det är halogenlampor för nätspänning (230 volt) med liten (E14) eller stor (E27) sockel som nu fasas ut. Bland dessa lamptyper finns redan många bra och betydligt effektivare LED-lampor att välja bland. Däremot kommer halogenlampor för 12 volt att finnas kvar, dessa är till exempel vanliga i badrumsskåp. De halogenlampor som redan finns i hemmen får fortsätta att användas och butikerna får sälja slut på de lampor som finns på hyllorna.

– Det här är sista steget för att nå upp till EU:s krav på lampor, men det pågår redan nya förhandlingar för att skärpa kraven ytterligare gällande energieffektivitet, resurseffektivitet och funktion, berättar Peter Bennich, senior rådgivare på Energimyndigheten.

Tips vid köp av nya lampor
Ta hjälp av informationen på lampförpackningen. Viktigast är att titta på hur mycket ljus lampan ger, detta visas i lumen (lm), och om ljuset från lampan är kallt eller varmt, detta visas som Kelvin, (K). Tänk på att alla lampor som gått sönder ska lämnas in till miljöstation.

Utfasningen av lampan steg för steg
September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor.
September 2010: Förbud mot klara 75 watts glödlampor.
September 2011: Förbud mot klara 60 watts glödlampor.
September 2012: Förbud mot klara 40, 25 och 15 watts glödlampor.
September 2016: Skärpta energieffektivitetskrav på riktade halogenlampor (spotlights) för nätspänning (230 volt) vilket i praktiken innebar att de fasades ut.
September 2018: Förbud mot halogenlampor för nätspänning (230 volt)