Nyheter

Vattenfall först ut med unik solenergiprognos

Rekordvarm sommar, höjt solcellsstöd och slopat bygglov har främjat privatmarknaden för solenergi. Hos Vattenfall har efterfrågan på solcellsinvesteringar ökat med 100 procent jämfört med samma period föregående år. I samband med det har Solkartan tagits fram – en unik solenergiprognos som visar mängden energi ett soltak kan producera för dagen och en vecka framåt.

Jämfört med flera andra länder är solenergi i Sverige en bra affär för privatkunder. Sverige ligger i framkant både när det gäller subventioner och teknik för solcellsinvesteringar. Det är miljömässigt fördelaktigt ur flera perspektiv. Ju fler som väljer solcellslösningar desto bättre koll får svenskarna på sin elförbrukning. Det föder i sin tur en medvetenhet som bidrar till ett klimatsmartare liv.

– Lanseringen av soltak har gett privatmarknaden för solenergi ett uppsving. Det är mycket glädjande, då den ökade efterfrågan stärker vår vision om en fossilfri framtid. Med soltak får husägare både en förnybar elproduktion och bättre koll på hur mycket energi hushållet faktiskt förbrukar. För att ge dem en fingervisning om hur mycket energi de har att röra sig med från dag till dag har vi skapat en solenergiprognos, säger Rick Khan, affärsansvarig för energilösningar till privatkunder på Vattenfall.

Solkartan visar hur mycket energi soltaket kommer att generera för dagen och en vecka framåt baserat på solens globalstrålning*. Solkartan fungerar som en väderprognos, men i stället för att ange antal grader Celsius runtom i landet anger den antalet kilowattimmar omvandlade till faktisk elförbrukning, såsom att dammsuga, ladda mobilen och titta på tv.

Vattenfalls Solkarta visar exempelvis att ett hus med soltak i Södermanlands län ger 247 timmars dammsugning denna vecka. I Skåne genererar ett soltak upp emot 30 659 timmars mobilladdning under samma dagar.

– Genom att omvandla kilowattimmarna till vardagssysslor som kräver el blir energi-produktionen likväl som potentialen för solenergi mer greppbar. Fortsätter utvecklingen i den här riktningen och i det här tempot är det inte helt omöjligt att framtidens väderleksrapporter även kommer att innehålla en solenergiprognos, säger Rick Khan.

Ta del av hela Solkartan här: https://vattenfall.se/solfaktorn

Solenergitoppen, vecka 34

Län Genererad energi (kWh) med soltak

Södermanlands län 160

Östergötlands län 158

Stockholms län 156

Kalmar län 156

Blekinge län 155

Uppsala län 154

Skåne län 153

Västmanlands län 153

Hallands län 152

Örebro län 150

Om kartläggningen:

Prognosen är baserad på den genomsnittliga globalstrålningen dag för dag under de senaste fem åren i Sverige. Globalstrålningen har beräknats med STRÅNG-data från SMHI, som har producerats med stöd från Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket, mellan 2013 och 2017. Globalstrålningen har sedan multiplicerats med storleken på ett hustak, 33 kvm (exempel hämtat från Vattenfall) med 0,16 som är verkningsgraden för ett soltak. Resultatet har sedan omvandlats till genomsnittlig förbrukning för olika vardagssysslor.

Formel: (Genomsnitt för globalstrålning * 33 kvm) * 0,16