Nyheter

SNC-Lavalin och ABB bildar Linxon, ett nytt samriskföretag

Linxon har bildats för att genomföra nyckelfärdiga elkraftsanläggningar där man kombinerar de unika styrkorna hos både SNC-Lavalin och ABB för att ge kundvärde.

SNC-Lavalin och ABB meddelar att man tillsammans bildar Linxon, ett nytt samriskföretag för att producera nyckelfärdiga elkraftsanläggningar med växelström. Transaktionen meddelades i december 2017 och Linxon förväntas påbörja verksamheten 1 september 2018 där SNC-Lavalin har majoritet och en kontrollerande andel i samriskföretaget.

Linxon kommer att åta sig nyckelfärdiga anläggningsprojekt med växelström som handlar om både förnybar och konventionell kraftproduktion, kraftöverföring och transportlösningar. De nyckelfärdiga lösningarna innefattar projektdesign, konstruktion, inköp, byggnation, ledning, driftsättning och eftermarknadsstöd. Linxon kommer att ha en inledande orderstock på 340 miljoner USD.

– Vi är glada över samarbetet med ABB där vi sammanför våra respektive styrkor för att leverera hållbara energilösningar för elkraftsanläggningar samtidigt som vi ger kundvärde genom kostnadseffektiviseringar och en ökad leveranskapacitet, säger Marie-Claude Dumas, styrelseordförande för Linxon och President of Clean Power på SNC-Lavalin.

Frédéric Tréfois, som nu ansvarar för lösningar inom Engineering, Procurement, Construction (EPC) inom ABB:s Grid Integration-verksamhet, har utsetts till Chief Executive Officer för Linxon.

– Linxon kommer att kombinera ABB:s tekniska ledarskap med SNC-Lavalins kunnande inom ledning av infrastrukturprojekt så att vi kan leverera ett utökat kundvärde, säger Claudio Facchin, vd för ABB:s division Power Grids. Samriskföretaget kommer att fånga upp nya affärsmöjligheter för båda företagen och stärker vår strategi att skapa nya allianser och affärsmodeller som en del av ABB Power Grids omvandlingsprogram ‘Power Up’.

SNC-Lavalin grundades 1911 och är ett globalt helt integrerat företag inom konsulttjänster och projektledning och är en större spelare vad gäller infrastrukturägande. SNC-Lavalin har kontor runt om i världen och medarbetarna är stolta över att bygga upp det som behövs. Våra team tillhandahåller omfattande totallösningar – inklusive kapitalinvesteringar, konsulttjänster, design, konstruktion, byggnation, upprätthållande av kapital, drift och underhåll – till kunder inom olja och gas, gruvverksamhet och metallurgi, infrastruktur, ren kraft, kärnkraft och EDPM (engineering design and project management; konstruktionsdesign och projektledning). Den 3 juli 2017 förvärvade SNC-Lavalin Atkins, ett av världens mest respekterade konsultföretag inom design, konstruktion och projektledning, och företaget har integrerats i våra egna verksamhetssektorer. www.snclavalin.com