Nyheter

Att välja kläm-, positionerings- och fästmetoder

Med ett brett utbud av kläm-, positionerings- och fästmetoder tillgängliga, hur väljer man rätt? Marcus Schneck, VD för norelem, förklarar vad man ska leta efter när man bestämmer metod.

Varje dag kommer miljontals produkter att tillverkas i Europa. Naturligtvis, ju fler delar, desto viktigare blir effektiviteten i tillverkningsprocessen för att möta efterfrågan.

Detta ställer frågan: fungerar våra fabriker så effektivt som möjligt? Speciellt när det gäller de grundläggande funktionerna för klämning, positionering och fästmetoder?

Medan fästkomponenter kan verka vara en liten och obetydlig del i en verksamhet så bidrar den i verkligheten starkt till kommersiell framgång. Med konsekventa fästhanteringsprocesser kan medarbetarna öka produktiviteten, minska driftstopp, minska potentiella belastningsrelaterade skador och minska behovet av att ställa in klämmorna i position.

Det finns många hundra olika fästmetoder tillgängliga. Att välja den rätta beror på användning, flexibilitet, komfort, utrymme och effektivitet. Här är några av de tillgängliga alternativen och metoderna och hur man ska använda dem.

Kilspännare (maskinbearbetning)
Kilspännare arbetar genom att hålla två arbetsstycken tillsammans samtidigt. Den första stora funktionen hos formspännare är att det inte finns några utskjutande kanter på arbetsytan genom spännelementen.

Detta gynnar användarna genom att inte hindra dem under deras arbete, och på grund av sin kompakta design är de platsbesparande på arbetsytorna.
För det andra, som redan beskrivits, kan två arbetsstycken hållas ihop samtidigt. Detta är mycket effektivare om man behöver bearbeta två arbetsstycken i ett pass och tar således bort behovet att ompositionera för nästa arbetsstycke. Att dra åt skruven tvingar käftarna utåt, vilket betyder att man har en lika positiv spänningskraft på båda styckena, vänster och höger om spännelementet.

Vid inköp av kilspännare letar man efter de som har fräsytor på käftarna, som de olika formspännarna i norelems sortiment. Dessa kilspännare kan fräsas till önskad form och storlek och säkerställer att arbetsstyckena kan klämmas spänningsfria runt sin form. Därför finns det en minskad risk för skador och brott på arbetsstycket.

Precisionsinställningsbultar
Inställningsbultar är bland de standardiserade konstruktionskomponenterna som gör det möjligt att justera rörliga maskinkomponenter snabbt. Genom att dra i dragknappen eller dragringen så drar man in ett stift från motstycket så att maskindelarna kan sättas i lämplig position och sedan spännas igen.

Dessa är mest lämpade för tillämpningar där en hög repetitionsnoggrannhet krävs tillsammans med snabb positionering. Se till att använda inställningsbultar gjorda av stål eller rostfritt stål. Dessa kommer att ge högre nivåer av stabilitet och korrosionsbeständighet.

Fjädrande sidotryckstycken
Fjädrande sidotryckstycken är utformade för att placera och hålla platta, runda eller oregelbundet formade arbetsstycken i trånga utrymmen.

På grund av hur de kan ”fjädra” tillbaka för att rymma arbetsstycket som sätts in, är de idealiska för en mängd olika tillämpningar, inklusive gravyr, märkning, passning, montering, svetsning, lödning, borrning ochbrotschning.

Spänn-excenterskruvar och spännklor 

Vid arbete på grova ytor är spänn-excenterskruvar en idealisk klämlösning.

Spänn-excenterskruvar kan kombineras för att lösa många spännproblem i fixturer och utrustningskonstruktion. En av de stora fördelarna med denna klämmetod är den minimala höjden som kamskruvarna erbjuder.

Använd spänn-excenterskruvar med sexkantiga mässingsbrickor eftersom de kommer att erbjuda en mild men extremt stabil och säker spänning av arbetsstycken. Hela pallar kan ställas in genom att kombinera dessa spännexcentrar tillsammans. Huvudanvändning av spännexcenter sker i sågkapning, gjutgods och smide.

Spännklor, å andra sidan, är avsedda att bita in i arbetsstycket. Dessa installeras i spännbackar, och ett gängat hål med försänkning är tillräckligt för montering.

Hur spännklor fungerar är att de skarpa kanterna på klorna (därav namnet) kommer att bita ner på arbetsstycket och när det väl säkras, förhindras lateral och horisontell rörelse.

Den låga klämhöjden på spännklon (till exempel en klämhöjd på 1,5 mm specificerad på norelems spännklor) sparar materialkostnader, vilket gör det till en kostnadseffektiv klämlösning.
Spännklor är speciellt användbara för runda, konturerade eller överdimensionerade arbetsstycken, som snabbt och säkert kan klämmas fast och passar runt arbetsstyckets form.

Användningen

Som Shigeo Shingo, den japanska industriingenjören som anses vara en världsledande expert på tillverkningspraxis, en gång sa: ”Den farligaste typen av avfall är det avfall vi inte känner igen.”

Grunden för teknik och tillverkning är alltid förbättring, oavsett hur liten och stegvis. Detta går hela vägen ner till hur vi jobbar, och klämning och positionering är inte annorlunda.

Närhelst vi jobbar med fastspänning är det alltid viktigt att först förstå de arbetsstycken som man ska arbeta med, om målet är noggrannhet, snabbhet, flexibilitet, effektivitet,säkra spännkrafter eller allt ovan i kombination. Därefter kan man bestämma vad den bästa spänn- och positioneringsmetoden kommer att vara.

Oavsett om det är obekväma arbetsstycken, hög volymproduktion eller utrymmesbesparande lösningar så, kan norelem arbeta med kunden för att hitta den bästa metoden för tillämpningen.