Nyheter

NCC renoverar och säkrar dammanläggning i Halland

NCC ska tillsammans med Statkraft rusta upp dammanläggningen i Hyltebruk, Halland. Anläggningen ska genomgå dammsäkerhetshöjande åtgärder och anpassas för att klara större vattenmängder. Ordervärdet uppgår till 150 MSEK.

– Dammanläggningen i Hyltebruk byggdes i början av 1900-talet och behöver rustas upp. Vi ska också modernisera och säkra anläggningen så att den anpassas till vårt förändrade klimat med ökade mängder vatten och kraftigare nederbörd, säger Lars Eriksson, projektchef NCC Infra.

Uppdraget sker i samverkan mellan NCC och Statkraft och går ut på att konstruera en ny damm i betong, nya utskov och en jorddamm. NCC ska även förstärka dammslänterna samt installera instrument för att kunna övervaka dammen.

– Uppdraget är intressant och ligger i tiden då många svenska dammar behöver göra motsvarande anpassningar. Det är ett tekniskt avancerade arbete där NCC:s tidigare erfarenhet från liknande projekt kommer väl till pass, säger Lars Eriksson.

Arbetet har påbörjats och beräknas vara färdigt i slutet av 2019. Ordervärdet om 150 MSEK registreras i affärsområdet NCC Infrastructure i tredje kvartalet 2018.