Nyheter

Unikt energisystem med solenergi och vätgas

Mariestads kommun finns under Almedalsveckan på plats för att presentera satsningarna ElectriVillage och energisystemet H2E (Hydrogen to energy), inom solenergi och vätgas. Fokus kommer att ligga på hur kommuner kan arbeta med vätgas som möjliggörare för lokal utveckling.

Mariestad är en av medarrangörerna till Vätgasarenan och håller tillsammans med Sandvikens kommun ett frukostseminarium den 4 juli. Medverkande vid seminariet är Ulrika Söderström, projektledare och Jonas Johansson, utvecklingschef. Seminariet kommer främst belysa hur kommuner kan arbeta med vätgas som möjliggörare för lokal utveckling.

– Tidigare år har vi berättat om vad vi planerat att genomföra inom ramen för ElectriVillage och hållbara energisystem. I år berättar vi hur långt vi kommit och vad som händer härnäst i satsningarna. Vi har tagit initiativet att vara en kommun som vågar gå före, testa och lära, och sprida våra erfarenheter till omvärlden. I år vill vi inspirera fler kommuner och regioner och visa hur en mindre eller medelstor kommun kan arbeta med innovativa koncept kring förnybar energi med solenergi och vätgas, samtidigt som vi skapar förutsättningar för lokal utveckling. Vi berättar varför vi valt den här vägen och hur man som kommun kan tänka och agera för att efterleva klimatmål som Agenda 2030 och Parisavtalet. Mariestad är en av flera kommuner och aktörer på Vätgasarenan som kommer att visa på olika tillämpningar och koncept för hur vätgas kan tjäna som möjliggörare i ett samhälle säger Ulrika Söderström, projektledare Mariestads kommun.

ElectriVillage är :

  • En satsning på test och demonstration av system för hållbara transporter och energisystem.
  • Den fysiska platsen Mariestad
  • En öppen testbädd där vi testar och demonstrerar helelektriska fordon och innovativa laddtekniker (markbunden elväg), samt förnybara energisystem (för närvarande med solenergi och vätgas).

H2E energisystem är:

  • En del av satsningen ElectriVillage i Biosfärområdet, Mariestad (ett av Unesco utnämnt internationellt modellområde för hållbar utveckling).
  • Världens första soldrivna tankstation för vätgas.
  • Ett energisystem där solenergi driver en vätgasstation, så att vi därigenom kan tillverka egen vätgas. Vi kan genom H2E också lagra överskott av solenergi för att använda när solens strålar inte lyser.
  • En systemlösning med sol och vätgas som säkerställer säker tillgång på lokalt producerad, lagrad och distribuerad förnybar el.