Nyheter

Snart försvinner miljardstödet till solenergin i Sverige

Vi kommer aldrig ha ett bättre investeringsstöd än vi har nu, säger Johan Öhnell, vd på Solkompaniet och ansvarig för nätverket Solelkommisionen till Dagens Industri.

Kungen har redan installerat solceller. 2017 passerades antalet personer med solceller 10.000, och under 2018 räknar branschen med att ytterligare 10.000 personer ska slå till. Bakom den snabba utvecklingen finns ett investeringsstöd för solceller, budgeten ligger på 2,8 miljarder kronor och pengarna kommer gå att söka fram till och med år 2020.

– En vanlig villaägare kan oftast bygga en anläggning som producerar 5.000 kWh per år, den kostar runt 100.000 och då får du tillbaka 30 procent, fortsätter Johan Öhnell,  däremot räknar vi inte med att investeringsstödet blir kvar efter 2020.

Från den 1 augusti slopas också kravet på bygglov för solceller, förutsatt att de följer byggnadens form och ligger inom detaljplanelagt område.

Exakt hur lång tid det krävs för att räkna hem investeringen går inte att svara på. Det beror på osäkra faktorer som elpris, skatteregler och väder. Men en solcellsanläggning har en beräknad livslängd på minst 30 år, och under den tiden blir den absolut lönsam.

Fakta:

2016 stod solkraften för runt 0,1 procent av den totala elproduktionen i Sverige,

2018 räknar man med att den siffran stiger till 0,2 procent.