Nyheter

ABB i topp när Sveriges forskare rankar företagen de helst vill arbeta hos

ABB hamnar som delad etta på listan över vilka företag som Sveriges forskare helst vill arbeta hos. Det visar tidningen Framtidens Forsknings färska undersökning där 600 forskare i landet rankat sina favoritföretag. ABB, Astra Zeneca och ÅF kom på delad förstaplats med 29 procent av rösterna vardera.

– Vi är mycket glada över denna fina placering. Att vi toppar listan ser vi som ett bevis på ABB-koncernens långsiktiga investering i forskning och utveckling samt vårt starka engagemang i universiteten tillsammans med alla duktiga människor från ABB, universiteten och partnerföretagen. ABB arbetar speciellt med fem strategiskt utvalda universitet: KTH, Uppsala, Chalmers, Linköping och Mälardalens högskola. Akademin är en viktig partner i ABB:s forskningsarbete”, säger Johan Söderström (bilden), vd för ABB Sverige.

Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB Sverige, är förstås också glad över placeringen.

– ABB är ett teknikdrivet företag. Jag tror att det är en viktig förklaring till att vi är en attraktiv arbetsplats för landets forskare, säger han.

– Vi försöker ligga i framkant och hela tiden spränga gränser med nya produkter som bygger på teknologiska framsteg. Hos oss kan forskare omsätta sitt arbete till produkter och de kan ta nästa steg i sin forskning. Vi har också ett stort antal adjungerande professorer ute på universiteten vilket förstås bidrar till den positiva bilden av ABB som forskningsföretag.

Teknik och innovation spelar en avgörande roll för ABB. Företaget har sju forskningscenter globalt, mer än 100 universitetssamarbeten samt 8 500 forskare över hela världen som alla arbetar för att utveckla unik teknik som förbättrar kundernas konkurrenskraft och samtidigt minimerar miljöpåverkan.

Foto: Pia Nordlander