Nyheter

Svenska LantChips först med fossilfri produktion

I början av september inviger Svenska LantChips en ny anläggning för produktion av chips. Anläggningen drivs helt utan fossila bränslen och är troligtvis den första av sitt slag i världen.

Innovation kombinerat med ett stort fokus på miljön har präglat Svenska LantChips verksamhet sedan starten 1991. Nu investerar företaget drygt 16 miljoner kronor i en ny anläggning; en unik satsning som innebär att produktionen kommer att vara helt fri från fossila bränslen från och med oktober 2018.

Anläggningen byggs i anslutning till chipsfabriken i Södertälje. I en panna med en effekt på 3,2 megawatt värms vatten till ånga med hjälp av pellets från svenska skogar. Ångan transporteras vidare till de egenkonstruerade fritöserna där oljan värms. Det kondenserade vattnet leds sedan tillbaka till anläggningen och återanvänds.

– Vi har alltid haft en fascination för att effektivisera produktionen och göra den så miljövänlig som det bara går. Med vår nya anläggning vill vi ge konsumenten möjlighet att njuta av de mest miljövänliga chipsen på marknaden, säger Robert Arnegård, VD & medgrundare, Svenska LantChips

Anläggningen är inte bara skonsam mot miljön, den bidrar även till att oljan värms upp på en lägre temperatur vilket ger chipsen en längre hållbarhet; något som är positivt för att minska svinnet på exportmarknaden.

– Med vår nya anläggning kan vi minska svinnet både i vår fabrik och på den globala marknaden – samtidigt som vi minimerar våra utsläpp. Våra utsorterade chips blir nytt bränsle till anläggningen, säger Joseph Bautista, Marknadschef, Svenska LantChips.