Nyheter

BillerudKorsnäs vinner pris som hållbar arbetsplats

BillerudKorsnäs i Skärblacka är årets vinnare av Guldpilen, ett pris till hållbara arbetsplatser instiftat av företagshälsan Avonova. I juryns motivering beskrivs hur företaget har satt fokus på säkerhet i sitt hälso- och arbetsmiljöarbete.

– I en tid när antalet sjukskrivningar ökar är det extra viktigt att lyfta fram positiva exempel på hållbara arbetsplatser. En avgörande faktor för att BillerudKorsnäs i Skärblacka har lyckats så bra med sitt hållbarhetsarbete är ledningens och fackets gemensamma engagemang i frågorna, säger Jörgen Malmenskog, vd, Avonova.

Juryns motivering lyder:

Med ett starkt fokus på säkerhet har BillerudKorsnäs i Skärblacka integrerat och lyft sitt arbete med hälsa och arbetsmiljö. ”Säkerheten först” har banat väg för ett brett program med mandat från högsta ledningen.

Ledningens och fackets gemensamma engagemang har skapat en tydlig och uthållig process som är en garant för att utveckla en hållbar kultur. BillerudKorsnäs i Skärblacka är ett föredöme i sitt arbete med proaktiva tidiga insatser som introduktion av alla anställda, utbildning av chefer, kontinuerliga hälsoundersökningar, generöst hälsoerbjudande till anställda och familjer och ett uppföljningssystem med ett årligt hälsobokslut.

–BillerudKorsnäs utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. För oss är det därför självklart att jobba med hållbarhet när det gäller företagets viktigaste resurs – nämligen våra medarbetare! Därför är vi proaktiva i vårt hälsoarbete och jobbar systematiskt för att fånga upp saker i tid och arbeta förebyggande. Vi vill helt enkelt möjliggöra för våra medarbetare att bibehålla eller förbättra sin hälsa. Det är en vinn-vinn situation som långsiktigt bidrar till företagets produktivitet, säger Käthy Holstensson, HR-Business Partner på BillerudKorsnäs i Skärblacka.

Guldpilen är en utmärkelse som delas ut till företag och organisationer som arbetar aktivt och systematiskt med att sänka sjuktalen och stärka friskfaktorerna. Priset delas ut i de tre kategorierna stora företag, små företag och offentlig sektor.

BillerudKorsnäs i Skärblacka får priset i klassen för stora företag. Övriga finalister i kategorin var Automotive Components (Floby), Inovyn (Stenungsund), JM (Solna), Kanthal AB (Hallstahammar) och Swegon AB (Kvänum).

Vinnare i kategorin offentlig sektor är Emmaboda kommun. Vinnaren i kategorin små företag är Alingsås Energi.

Prisutdelningen kommer att ske i Almedalen den 5 juli 2018.

Foto: BillerudKorsnäs