Nyheter

Prisuppgång efter kärnkraftsförsening

Vi har den senaste veckan sett en nedgång i internationella råvarupriser på kol, olja och utsläppsrätter, men ändå har de nordiska terminspriserna på el gått upp. Det stämmer att väderprognoserna har blivit mer semestervänliga (läs: torrt och varmt), men enbart detta räcker inte för att dra upp priserna i flera år framöver.

Det här skriver LOS Energy.

Orsaken till prisuppgången på kraftmarknaden denna vecka är en aviserad försening av driftsstarten av Olkiluoto 3, det finska kärnkraftverket som byggs för TVO. Detta blir ett av världens största kärnkraftverk och enligt den ursprungliga planen skulle det ha stått redo att tas i drift redan 2009. Med en prislapp på svindlande 8,5 miljarder euro är reaktorn Europas dyraste byggnad och världens näst dyraste byggnad efter Masjid-al-Haram i Mecca.

Ägaren av kärnkraftverket, TVO, har under flera månader kommit med ständigt nya uttalanden om att en start i maj 2019 var sannolik. När det denna gång kom en uppskjutning på fyra månader blev marknaden därför förvånad, även om detta bara är en i raden av förseningar som har aviserats. Det betyder att en tredjedel av kraftvolymen som skulle ha producerats nästa år från denna reaktor försvinner och därmed försvagas kraftbalansen för Norden och priserna stiger.