Nyheter

Utveckling av LignoCity ska ge Sverige försprång inom bioekonomi

Testbädden LignoCity i Bäckhammar, Kristinehamn har varit till stor nytta när RISE tillsammans med partners visat hur lignin kan användas för att producera såväl bioplast och bränslen som kolfiber för lättviksapplikationer och energilagring.

Nu startas ett nytt projekt som ska vidareutveckla LignoCity och hjälpa startups och små och medelstora företag att utveckla nya klimatsmarta lösningar med ligninet som bas. Målet är att bidra till nya företagsetableringar i Värmland och att ge Sverige ett internationellt försprång inom bioekonomi.

Lignin är en biprodukt från produktionen av pappersmassa. När världen ställer om mot en biobaserad ekonomi framstår lignin allt mer som en råvara med stor potential. Vid testbädden LignoCity, som invigdes 2006, har företag möjlighet att omvandla lignin till olika produkter. Bland andra har RenFuel, som nyligen aviserade sina planer på att starta världens första ligninanläggning för biodrivmedel tillsammans med Preem, använt sig av testbädden. LignoCity är idag den enda anläggning i världen som kan producera skräddarsydda ligninkvaliteter i tillräckligt stora kvantiteter för uppskalning.

Nu görs en ny satsning som ska vidareutveckla LignoCity och hjälpa startups samt små och medelstora företag att utveckla nya ligninbaserade och koldioxidsnåla lösningar. Det handlar bland annat om att skapa ökad medvetenhet om de möjligheter som finns kopplat till lignin, verifiera affärsidéer samt hjälp att hitta finansiering. Det övergripande målet är att förkorta tiden från idé till marknadsintroduktion. Projektet förväntas även bidra till företagsetableringar i Värmland samt till att utveckla det befintliga näringslivet i regionen.

– Genom att addera ett tydligare fokus på entreprenörskap och företagsutveckling hoppas vi att det som idag är en världsledande testbädd ska utvecklas till ett internationellt konkurrenskraftigt kluster för innovationer och nya affärsmöjligheter med lignin som bas. Ligninets värdekedjor är tämligen outvecklade idag och Sverige har chansen att skaffa sig ett internationellt försprång, säger Per Tomani, affärsutvecklare på RISE.

Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Utöver RISE deltar Paper Province, Kristinehamns kommun, Region Värmland, Karlstad Universitet, Nordic Paper och RenFuel.

– Det är ett jättehäftigt projekt. Vi främjar utvecklingen mot en mer koldioxidsnål ekonomi och omställningen till ett biobaserat samhälle, säger Paul Nemes, vice vd på Paper Province.

– Fantastiskt roligt! Det visar på att Kristinehamns innovationsstrategi ligger helt rätt även i ett nationellt och internationellt perspektiv, säger Madelen Richardsson VD på Näringslivssamverkan i Kristinehamn AB.