Nyheter

Northvolt erhåller sitt miljötillstånd

Northvolt har nu fått miljötillståndet för byggandet av Europas största litiumjonbatterifabrik i Skellefteå. Markberedningar på platsen, som markerar det första steget i byggfasen, börjar den 8 juni.

Fabriken kommer att byggas i Skellefteå kommun. Miljötillståndet, som omfattar både konstruktion och drift, beviljades av mark- och miljödomstolen i Umeå mindre än sex månader efter det att den sista ansökan lämnades in. Tillståndet utfärdades för den första delen av fabriken som kommer att slutföras år 2020 för att producera åtta GWh-cellkapacitet årligen. Den fullständiga fabriken är klar år 2023 och kommer då att producera minst 32 GWh per år när den når full kapacitet.

– Nu markerar vi en viktig milstolpe för Northvolt och batteriets värdekedja som nu börjar ta form i Europa. Vi kommer att börja bygga i Skellefteå nu direkt, vilket innebär att vi ligger bra till för att hålla vår tidsplan, säger Peter Carlsson, vd och grundare, Northvolt.

Den första fasen av byggandet, som huvudsakligen består av markberedningar, beräknas vara genomförda under andra halvåret 2019 och finansieras inom ramen för den nuvarande finansieringen. Northvolt har initierat en process för att stödja den finansiering som krävs för investeringar i byggnader, material och utrustning som kommer att äga rum i nästa fas, tills fabrikens första del är färdig i slutet av 2020.

Litiumjonbatterifabriken i Skellefteå kommer att producera världens grönaste batteri, med ett minimalt kolavtryck och de högsta ambitionerna för återvinning, för att möjliggöra och påskynda den europeiska övergången till förnybar energi.

Som ett första steg mot etableringen inledde Northvolt i april byggandet av Northvolt Labs i Västerås. Northvolt Labs är en banbrytande forskningsanläggning som ska användas för att utveckla, testa och industrialisera litiumjonbatterier före storskalig produktion. Den kommer att börja produktionen 2019.

Sedan starten i mars 2017 har Northvolt ingått industriella partnerskap med ABB, Nemaska ​​Lithium, Scania, SECI, Siemens, Skellefteå Kraft och Vestas samt valts av Epiroc som leverantör av batterisystem för gruvmaskiner med nollutsläpp. Northvolt har också fått stöd från Europeiska investeringsbanken och Energimyndigheten.