Nyheter

Teknikkonsultbranschen i Sverige har starkast tillväxt i Europa

Den europeiska organisationen för teknikkonsulter (EFCA, European Federation of Consulting Engineering Associations) presenterar sin konjunkturbarometer för våren 2018; EFCA Barometern.

Den visar att utvecklingen i Europa varit fortsatt god och att de flesta marknader nu är stabila eller starka. Endast tre länder rapporterar om svag eller mycket svag marknad; Spanien, Rumänien och Grekland. Sverige fortsätter att vara en av de ledande marknaderna i Europa.

Samtidigt som att det rapporteras om allt bättre läge på marknaderna runt om i Europa så fortsätter lönsamheten att förbättras. Den genomsnittliga rörelsemarginalen (EBITDA) i Europa var 7,1 % under 2016 vilket motsvarar en rejäl förbättring från året innan då den var 4,7 %. Åtta av 21 länder trodde på en förbättrad lönsamhet för 2017, jämfört med 2016, och sex länder trodde på en försämring. För 2018 trodde 12 länder på förbättrad lönsamhet mot endast två trodde på en försämring.

Lönsamheten drivs givetvis på av det förbättrade marknadsläget i de olika länderna. 12 av 21 länder rapporterade om förbättrat orderläge i april i år jämfört med för sex månader sedan. Inget land sade att orderläget försämrats. Samtidigt förväntade sig 12 av 21 länder ett förbättrat orderläge om sex månader och inga tror på försämrat orderläge.

– Det finns fortfarande variationer mellan de olika länderna, men riktningen är stark och tydlig runt om i Europa. Marknaden blir bättre. Medan södra Europa alltjämt återhämtar sig börjar dock den svenska marknaden att plana ut. Sverige har lett vägen uppåt men går nu in i en något lugnare fas, säger Magnus Höij, vd på Svenska Teknik&Designföretagen.

När teknikkonsultföreningarna får lista de största utmaningarna för branschen i respektive land är låga priser successivt den största utmaningen. Personalbrist och lönekostnadsökningar växer som utmaningar för branschen runt om i Europa samtidigt som brist på uppdrag minskar som utmaning.

– Dessa är givetvis faktorer som ytterligare förstärker bilden om en europeisk marknad som blir allt starkare, säger David Cramér, marknadsanalytiker på Svenska Teknik&Designföretagen samt medverkande i EFCA Barometern.

EFCA Barometern tas fram två gånger per år av den europeiska associationen för teknikkonsulter, EFCA i samarbete Svenska Teknik&Designföretagen, FRI i Danmark och ORI i Belgien. Rapporten bygger på enkätundersökningar bland de nationella medlemsassociationerna, som Svenska Teknik&Designföretagen och visar den övergripande utvecklingen runt om i Europa. I denna undersökning deltog medlemsassociationer från 21 länder.