Nyheter

Stora Enso har invigt Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning

Idag har Stora Enso invigt Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning. Invigningen ägde rum i Hylte bruk, strax utanför Halmstad.

Biokompositanläggningen invigdes av Stora Ensos VD & koncernchef Karl-Henrik Sundström, Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Hallands Landshövding Lena Sommestad och Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar. Det var drygt 150 gäster som deltog vid invigningen.

Investeringen på 12 miljoner euro i en biokompositanläggning är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material. Satsningen visar att Stora Enso är ledande inom bioekonomin och kan tillhandahålla innovativa och mer hållbara alternativ till plast. Med Stora Ensos biokompositer, DuraSense™ by Stora Enso, är det möjligt att minska mängden plast med upp till 60 procent och ersätta den med förnybara träfibrer istället.

Användningsområdena för biokompositer är allt från konsumentvaror till industriprodukter, som exempelvis möbler, handverktyg, fordonsdelar, leksaker och köksredskap. Kombinationen av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser gör produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä.

– Biokompositer är ytterligare ett steg på vägen mot att ersätta fossilbaserade material. Det finns en stor potential för detta förnybara material, så det är med stor glädje vi idag invigt Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning, säger Karl-Henrik Sundström, vd och koncernchef Stora Enso.

FAKTA OM STORA ENSOS BIOKOMPOSITANLÄGGNING I HYLTE BRUK:
Investeringsbelopp: 12 miljoner euro
Produktionsvolym: 15 000 ton/år, vilket gör det till den största träfiberbaserade biokompositanläggningen i Europa
Antal medarbetare: 20 personer – rekrytering pågår för att stärka upp säljteamet ytterligare

På bilden:
Fr v Stora Ensos VD & koncernchef Karl-Henrik Sundström, Hallands Landshövding Lena Sommestad, Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar och Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Foto: Stora Enso