Nyheter

Skogliga beslutsfattare från hela världen samlas i Norrbotten

Kan man bekämpa fattigdom med skogsbruk? Är skogen en del av lösningen på klimatfrågan? Det är några frågor som finns på bordet när beslutsfattare, politiker, skogsdirektörer och forskare från hela världen samlas i Norrbotten under en hel vecka i slutet av juni. Den största samlingen internationella skogsmöten på många år i Sverige.

– För en vecka kommer Haparanda bli internationellt skogligt centra där de verkligt stora skogliga frågorna kommer att ta steg framåt. Ska vi åstadkomma förändringar i skogen och med hjälp av skogen, måste vi samarbeta över gränserna, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.

Veckan efter midsommar med start måndagen 25 juni samlas inte mindre än fem olika internationellt inflytelserika konstellationer av beslutsfattare, myndighetschefer, experter och politiker i skogliga frågor i Haparanda och Storforsen i Norrbotten.

Sedan tidigare är det känt att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht samlar Nordiska ministerrådet för fiske, jordbruk, livsmedel och skog, men det händer mycket under den veckan. Inte mindre än fyra ytterligare konstellationer med deltagare från hela världen träffas för att diskutera skogliga frågor 25:e till 29 juni:

  • Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist bjuder in ett nätverk bestående av generaldirektörer eller motsvarande från elva länder med mycket skog. Nätverket heter Megaflorestais och består bland annat av Brasilien, Kamerun, Canada, Kina, Kongo, Indonesien, Mexiko, Peru, Sverige och USA. I medlemsländerna finns 50 procent av jordens skogar. Sverige är årets värdland och på dagordningen finns frågor som skogens möjligheter för fattigdomsbekämpning men också utvecklingen av bioekonomi, småbrukarnas rättigheter och klimatförändringarnas effekter för skogen på olika kontinenter.

  • Ett nätverk bestående av de skogsrika länderna i det boreala skogsbältet träffas (Boreal Summit, CB). Även här är Skogsstyrelsen värd och länderna som deltar med minister eller myndighetschef är USA, Canada, Norge, Sverige, Finland, Island och Ryssland. Länderna kommer diskutera klimatförändringar och hur man kan bidra till miljömålen i Agenda 2030. Även en växande bioekonomi finns på dagordningen.

  • En forskargrupp med medlemmar från de boreala länderna (International Boreal Forest Research Association, Ibfra) spelar in den senaste forskningen som underlag till ministermötet. Forskarna kommer bland annat hålla seminarier kring senaste forskningen om bioekonomi och skogens roll i arbetet med klimatförändringarna. 

  • Sverige är nu ordförande i Barentsrådet, ett samarbete mellan Norge, Sverige, Finland och Ryssland som hanterar många olika politikområden. Den ekonomiska gruppen (WGEC) kommer att träffas i Haparanda och även där deltar Skogsstyrelsen.