Nyheter

Stor majoritet för ett kärnbränsleförvar i Forsmark

Tre av fyra i Östhammars kommun är för det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark. Det visar den årliga opinionsundersökning som Novus genomfört åt Svensk Kärnbränslehantering, SKB, i Östhammars kommun. I Oskarshamns kommun är 79 procent för bygget av inkapslingsanläggningen Clink.

– Det är naturligtvis väldigt roligt att se att det vi gör och planerar för i de båda kommunerna möts på ett sådant positivt sätt. Särskilt glädjande är det att de höga siffrorna ligger så stabilt över tid, säger SKB:s vd Eva Halldén.

Varje år mäter SKB opinionen i de kommuner som omfattas av planerna för hanteringen av det svenska använda kärnbränslet. I Östhammars kommun uppger 77 procent av de tillfrågade att de är ”helt för” eller ”för” planerna på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Nivån är stabil sedan flera år tillbaka.

På samma sätt uppger 79 procent av de svarande i Oskarshamns kommun att de är ”helt för” eller ”för” planerna på att det byggs en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle i kommunen.

Stort förtroende för SKB
Som del i undersökningen ställs också frågor om förtroendet för SKB. I Östhammars kommun uppger 76 procentatt de har ett ”mycket stort” eller ”ganska stort” förtroende för företaget. I Oskarshamns kommun är motsvarande siffra 85 procent.

– Undersökningen visar att det finns ett högt förtroende för företaget i både Östhammar och Oskarshamn. Förtroendefrågorna har vi ställt varje år sedan 2013 och förtroendet är imponerande stabilt. Även det planerade slutförvaret i Östhammar och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn har stort stöd i respektive ort och värdena är stabila, säger Gun Pettersson, konsultchef på Novus.

Tillståndsprocessen för Kärnbränsleförvaret i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn går vidare. Just nu bereds frågan på Miljö- och energidepartementet för ett beslut av regeringen längre fram. SKB arbetar vidare med det fördjupade underlag som Mark- och miljödomstolen efterfrågade i sitt yttrande efter miljöprövningen. Innan regeringen fattar beslut i ärendet ska även de berörda kommunerna tillfrågas, eftersom de har vetorätt i frågan. Östhammars kommun när det gäller Kärnbränsleförvaret och Oskarshamns kommun om inkapslingsanläggningen.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus och pågick under fem veckor på våren 2018. Den omfattar 800 genomförda telefonintervjuer med invånare i Oskarshamns respektive Östhammars kommun och har en statistisk felmarginal på +/- 2,8 till 3,5 procent, beroende av utfallet.

Foto: Lasse Modin