Nyheter

Bolidens första kvartal: Höga halter i Aitik och Tara

Bolidens första kvartal 2018 präglades av höga halter och få olycksfall. Försäljningsintäkterna i perioden var 13 331 (12 730) MSEK och rörelseresultatet 2 672 (2 149) MSEK. Det fria kassaflödet uppgick till 1 431 (1 060) MSEK.

– Produktionen var hög trots en del störningar. Tillsammans med gynnsamma metallpriser gav det ytterligare ett kvartal med rörelseresultat nära 3 miljarder kronor. Efter omfattande arbete för ökad säkerhet har olycksfallsfrekvensen minskat och var i kvartalet den lägsta någonsin. Den nya krossen i Aitik är under igångkörning vilket påverkade malmvolymen men kompenserades av höga halter. Också Tara hade höga halter i kvartalet. Smältverken hade försämrade marknadsvillkor vilket påverkade resultatet negativt, säger Bolidens vd Lennart Evrell.

Resultatförbättringen för Gruvor mot föregående år beror på stark produktion och bättre marknadsvillkor. Resultatet var lägre än föregående kvartal till följd av lägre anrikad volym i Aitik och Kevitsa samt lägre zinkhalt i Garpenberg. Den lägre volymen motverkades av höga halter i Aitik och Tara. I Aitik innebär ny information, efter borrningar i höghaltiga områden, att kopparhalten för återstoden av 2018 bedöms uppgå till 0,26 procent, vilket är högre än tidigare bedömning. Drifttagningen av den nya krossen i Aitik kommer att slutföras under andra kvartalet.

Till följd av försämrade marknadsvillkor försämrades resultatet för Smältverk. Resultatet belastades med -50 MSEK relaterat till en brand i Bergsöe. Produktionen i kopparsmältverken var stabil. Zinkproduktionen ökade i Odda, medan ofördelaktig koncentratmix i Kokkola påverkade produktionen negativt.

På bilden:
Aitik-gruvan.
Foto: Lars deWall