Nyheter

Nytt vattenverk säkrar vattenförsörjningen i Älvkarleby och Gävle

Kommunfullmäktige i Älvkarleby kommun och Gävle kommun föreslås att besluta om att anlägga en ny vattentäkt och bygga ett nytt vattenverk i Älvkarleby kommun med syftet att säkra kommunernas vattenförsörjning i framtiden.

Den nya vattenförsörjningsanläggningen föreslås anläggas i en outnyttjad del av Uppsalaåsen i Älvkarleby kommun. Tillgången på vatten i åsen är stor och området lämpar sig väl för konstgjord grundvattenbildning genom infiltration från Dalälven.

– Det här är en viktig satsning på dricksvattenförsörjningen, den ger invånarna en trygg och säker vattenleverans, varje dag, dygnet runt, året runt – även under driftstörningar. Alla vinner på den här samverkanslösningen som vi har arbetat med i flera år säger Inga-Lil Tegelberg ordförande i Älvkarleby Vatten (S).

– Vatten känner inga kommungränser, det här är en stor satsning på ett fördjupat regionalt samarbete som ger invånarna en trygg och säker vattenleverans – även under driftstörningar – nu och i framtiden säger Ola Nilsson ordförande i Gävle Vatten (M).

Det behövs fler vattentäkter och mer vatten för att skapa en robust och säker dricksvattenförsörjning i regionen. Genom den föreslagna systemlösningen skapas större tillförlitlighet i dricksvattenförsörjningen med flera sammanknutna vattentäkter och vattenverk som kan komplettera och ersätta varandra vid störningar. Den skapar också utrymme för tillväxt både för Älvkarleby och Gävle kommuner.

På uppdrag av Älvkarleby kommun och Gävle kommun har Gästrike Vatten utrett möjligheter och alternativ för utökad regional samverkan för vattenproduktion. Utredningen och förhandlingar mellan kommunerna, Älvkarleby Vatten och Gävle Vatten har landat i ett förslag till respektive kommuners kommunfullmäktige att besluta om att bygga en gemensam systemlösning för dricksvattenförsörjningen som innefattar en ny vattentäkt och ett nytt vattenverk i Älvkarleby kommun.

– Jag är positiv till att vi snart ska komma i mål i detta. För Älvkarleby kommun innebär det ökad trygghet i vattenförsörjningen och vi kommer att stå väl rustade inför framtida utmaningar. En ytterligare positiv effekt är att vi genom avhärdning får ett mjukare vatten säger Marie Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby kommun (S).

– Det här är något som vi har jobbat på länge och vi är väldigt nöjda med att vi nu med den här lösningen bidrar till att säkra vår vattenförsörjning, säger Patrik Stenvard, kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun (M).

Nästa steg är att respektive kommunfullmäktige kan besluta om ärendet vid sina sammanträden i juni.