Nyheter

Godhem första företaget med solenergi hos Trollhättan Energi

Entreprenören Thomas Löfgren, som bland annat grundat och byggt upp företaget Junkyard i Trollhättan, fortsätter att visa vägen. Nu blir han först bland de lokala företagarna att installera solceller i samarbete med Trollhättan Energi.

– Jag räknar med att investeringen betalar sig på sju-åtta år, säger Thomas.

Trollhättan Energis nyss lanserade erbjudande med kompletta installations- och driftlösningar för solceller anpassat för både företag, villor och lantbruk har mött stort intresse. Många har redan bestämt sig för att ta vara på möjligheten att ta vara på solens gröna el.
– Vi har påbörjat installationer både på villa-, lantbruks- och företagsfronten, säger Robert Magnusson, projektledare för Trollhättan Energis Smarta Tjänster, där solenergi är en del.

Thomas Löfgren, som äger flera större fastigheter på Norra Överby tillsammans med sin pappa Stig, är först ut bland stans företag att installera solpaneler i större skala i samarbete med Trollhättan Energi. I början av maj tas anläggningen i drift.

”Det är hög tid att ställa om”
– Det är hög tid att ställa om till en mer hållbar utveckling, konstaterar Thomas, vars investering i solceller går helt i linje med hans delaktighet i det nystartade företaget Godhem Living AB. Godhem satsar på butiker och e-handel med ett noga utvalt sortiment med ekologiska och närproducerade produkter inom livsmedel och husgeråd.
– Både som företagare och konsument har man en stor möjlighet att bidra till en hållbar utveckling genom aktiva val, konstaterar Thomas.
Tanken är att den första etappen av solcellsinstallationen ska täcka stora delar av just Godhems energibehov på Norra Överby.

Perfekt solläge på lagertaket
Totalt motsvarar energin från panelerna omkring fem procent av det totala behovet på området, som också inkluderar företagen Blomsterlandet och Junkyard. Det sistnämnda grundade Thomas 2002. Några år senare tog e-handelssatsningen på utrustning och mode kring skateboardkulturen en enorm fart och trollhätteföretaget expanderade snabbt på en global marknad. Som mest hade Junkyard omkring 100 anställda och 200 miljoner i omsättning. 2014 sålde Thomas företaget, som har kvar både sin butik och sitt lager i Trollhättan. Det är taket till lagret som nu täcks med solpaneler. Investeringen i första solcellsetappen ligger runt 500 000 kronor, inklusive statsbidraget på 30 procent.

Investering som betalar sig själv
– Trollhättan Energi har kunnat erbjuda ett väldigt konkurrenskraftigt pris och vi räknar med att räkna hem investeringen i form av sänkta energikostnader på sju-åtta år, säger Thomas Löfgren.

I etapp två planeras även en struktur för laddning av elbilar på området och Thomas har nu beställt företagets första elbil.
– Vi vill även skapa möjligheten att lagra vår egenproducerade el.