Nyheter

Sveriges första makerspace för kompositindustrin

I Öjebyn utanför Piteå byggs Sveriges första industriella makerspace för kompositindustrin, Swedish Composite Innovation Cluster. Just nu byggs en robotcell som första steget i att bygga en öppen test- och demonstrationsmiljö för utveckling inom komposittillverkning.

– Det viktiga är att etablera en innovationsmiljö och hitta samverkansformer mellan företagen. Vi ska nyttja de totala resurserna som finns i klustret, säger Ulf Westerberg, affärsutvecklare på Piteå Science Park.

Den viktigaste målgruppen nu är fordonsindustrin, där det finns ett stort intresse för att göra fordonen ännu lättare. Tekniken med presshärdat stål kan inte drivas så mycket längre, och då är användande av kolfiber en naturlig utveckling, eller kombinationen presshärdat stål och kolfiber.

– För att göra fordonen ännu lättare så måste man använda kolfiber. Vi har etablerade kontakter med Volvo Cars och Scania, säger Ulf Westerberg.

Huvudman för projektet är Piteå Science Park och åtta företag är med i det nya klustret, tillsammans med forskningsinstitutet Swerea Sicomp.

– När tekniken finns på plats i fordonsindustrin är den lätt att föra över på andra delar av industrin där man behöver lätta, styva och starka produkter, säger Ulf Westerberg.

Ett tänkbart tillämpningsområde är produkter som motorsågar och röjsågar.