Nyheter

Sveaskog presenterar flerdimensionellt värdeskapande

På ett seminarium idag presenterades Sveaskogs flerdimensionella värdeskapande. Analysen visar att Sveaskog skapar mångdubbelt större värde än det som tidigare varit möjligt att sätta siffror på.

– Tidigare har vi liksom andra aktörer mätt vårt finansiella resultat, men nu har vi också satt siffror på osynliga värden som ligger utanför vår resultaträkning, men som har betydelse för samhället och ägaren. Till exempel bidraget till BNP, att skogen är en plats för rekreation, att våra investeringar skapar en levande landsbygd och att växande skog binder koldioxid, säger Sveaskogs hållbarhetschef Lena Sammeli-Johansson.

På seminariet presenterades arbetet med det flerdimensionella värdeskapandet av den internationellt erkände hållbarhetsekonomen Pavan Sukhdev. Metodiken, IP&L™, lyfter fram företagets mervärden i form av ekosystemtjänster och samhällsnytta utöver virkesproduktionens ekonomiska värde. Det omfattar bolagets olika typer av påverkan och bidrag inom områden som rör såväl klimat och vatten som markanvändning och sociala värden.

– Det här visar att Sveaskogs finansiella värde är dubbelt så stort som vi tidigare känt till, men framförallt visar det att Sveaskog skapar ännu fler värden, däribland miljövärden för många miljarder, säger Pavan Sukhdev.

För Sveaskog är arbetet med det flerdimensionella värdeskapandet ett verktyg som utgör stöd för uppföljning för att uppnå internationella ramverk, däribland FN:s 17 globala hållbarhetsmålen.

– Nu tar vi nästa steg för att analysera och komplettera underlaget och arbeta vidare. För att åstadkomma en hållbar bioekonomi är brukandet av skogen en hörnpelare. Vi ska producera mer biomassa och samtidigt mer biologisk mångfald, avslutar Sveaskogs VD Per-Olof Wedin.

På bilden:
Ekopark Halle Hunneberg.
Foto: Sveaskog