Nyheter

Sverige bäst på miljö

I samband med Earth Day den 22 april framgår det att svenskarna anser sig vara miljövänligast i Norden. Och de är inte ensamma om att ha höga tankar om sin miljömedvetenhet. En ny undersökning från kolsyremaskintillverkaren SodaStream visar nämligen att boende i Finland, Norge och Danmark också ser Sverige som det miljövänligaste landet i Norden.

I sin nya undersökning har SodaStream, tillsammans med undersökningsföretaget GfK Norm, tagit tempen på nordbornas miljötänk inför Earth Day den 22 april, där fokus ligger på att stoppa plastföroreningarna. Undersökningen visar att 72 procent av svenskarna tycker att de har en miljövänlig och hållbar livsstil. Man får också medhåll från resten av Norden, hela 74 procent instämmer nämligen i påståendet att svenskarna lever miljövänligt.

Undersökningen visar dessutom att drygt två av tre nordbor är överens om att plastflaskor har en negativ inverkan på miljön. Samtidigt anser 37 procent av norrmännen att plastflaskor inte har en negativ inverkan på miljön, och 44 procent har inga tankar på att sluta konsumera plastflaskor för miljöns skull.

– Vi på SodaStream arbetar ständigt för en bättre miljö och blir så klart glada när vår undersökning visar att så många nordbor bryr sig och vill bidra till en mer hållbar utveckling. Det är dock problematiskt att en betydande del fortfarande inte inser den stora inverkan plast och plastflaskor har på miljön, därför tror jag att initiativ som Earth Day är viktiga. I Norden är vi bortskämda med ett kranvatten i absolut världsklass vilket borde göra engångsplastflaskor helt överflödiga, säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadschef på SodaStream.

Finland i botten

Det land som anses vara minst miljövänligt i Norden är Finland, drygt var tredje nordbo anser att finländarna inte lever miljövänligt. Det finns dock en vilja om att bli bättre, hela 58 procent av befolkningen svarar att de ska minska sin konsumtion av plastflaskor i framtiden.

De är miljövänligast i Norden enligt sina grannländer:

1. Sverige 74%

2. Norge 73%

3. Danmark 66%

4. Finland 63%