Nyheter

Järnmalm till världens kraftfullaste neutronkälla

LKAB Minerals levererar krossad järnmalm från Kiruna till ESS-anläggningen i Lund. Vid designen av forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) övervägdes flertalet alternativ och material för strålskyddet.

Anläggningen, som började byggas år 2014, är ett av de största projekten i världen i sitt slag och kommer användas inom en rad vetenskaper inom ämnena fysik och kemi. För att garantera ssäkerheten valdes MagnaDense, krossad och förädlad järnmalm, som bland annat gjuts in i de upp till 1,5 meter tjocka betongväggarna som avskärmar strålningen från anläggningen.

– Vi förde en dialog om olika material. Från början tänkte ESS använda olika aggregat som råjärn i delar av konstruktionen då strålskyddet, enkelt förklarat, består av flera olika väggtjocklekar. Men de såg fördelarna och enkelheten med vår produkt och ändrade sin design delvis efter det, säger Bo Öhman, säljansvarig hos LKAB Minerals.

Produkterna levereras med tåg till Narviks hamn och vidare med båt till Malmö för lastbilstransporter vidare till Lund. Totalt levereras 14000 ton MagnaDense till projektet. Forskningsanläggningen beräknas driftsättas i omgångar mellan år 2019 till 2023.

Källa: LKAB
Bild: ESS/Team HLA