Nyheter

Tingsrätten friar Tekniska verken i generatoraffären

Tekniska verken i Linköping frias ifrån anklagelser angående den så kallade generatoraffären. År 2012 beslutade Tekniska verken att sälja två stycken dieseldrivna generatorer som stått på Tornby för reservkraft. Anledningen var att understödja kringliggande industri med en mer miljöanpassad energiförsörjning.

Tekniska verken gav uppdraget till ett östgötskt företag att hitta en köpare.

De två generatorerna såldes till Chile.

Köpeavtal skrevs år 2012 och leverans av generatorerna skedde år 2014. Därmed var affären mellan köparen och Tekniska verken avslutad. I samband med detta reglerade också Tekniska verken avtalad provision till det östgötska företaget, för det genomförda arbetet.

Det av Tekniska verken anlitade företaget som förmedlade affären, anlitade i sin tur konsulter för att kunna genomföra affären. En av dessa konsulter anser sig inte ha fått ersättning av det östgötska företaget och stämde därför både Tekniska verken och det östgötska företaget.

Idag kom domen från Norrköpings Tingsrätt att Tekniska verken frias.

– Jag är både lättad och glad över beskedet, men inte överraskad, något annat hade jag inte väntat mig. Tekniska verken har inte gjort något fel i den här affären, vi har följt både lagar och förordningar och samtidigt följt våra rutiner, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping.

Foto: Tekniska verken