Nyheter

Risk för aluminiumrally

USA:s sanktioner mot Rusal, en världens största aluminiumproducenter, sänder en chockvåg över aluminiummarknaden, skriver Dagens Industri.

– Om Rusals produktion faller bort står vi inför ett aluminiumrally som är oöverträffat historisk, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea, till Dagens Industri.

Sedan den 4 april, när USA meddelade att man avser att införa sanktioner mot oligarkerna bakom den ryska aluminiumjätten Rusal, har priset på aluminium stigit från cirka 2.000 dollar per ton till tisdagsmorgonens notering 2.403 dollar per ton. Det är det högsta priset sedan 2011.

Rusal står för 10-12 procent av världens aluminiumproduktion. Om den faller bort, då kan jag lova att det kommer att märkas. Vi talar om en prisökning upp mot 3.000 dollar per ton och kanske mer ändå, fortsätter Christian Kopfer till Dagens Industri.

En annan av världens största aluminiumproducenter, Norsk Hydro, har tvingats att dra ner sin produktion i Brasilien till hälften efter att spillvatten läckt ut, berättar Christian Kopfer vidare.

Risken finns att den globala aluminiumsqueezen kan leda till metallbrist i världen.

Och vad sätter stoppet då? Priserna riskerar att skena okontrollerat, avslutar Christian Kopfer till Dagens Industri.