Nyheter

Kraftsamling kring energi i Västra Götaland

För att stärka arbetet kring energifrågor i Västra Götaland görs nu en stor satsning för att knyta ihop energikontoret Hållbar Utveckling Väst med de regionala kunskapsplattformarna för sol, vind och biogas. Dessutom kopplas de till innovationssystemet genom Innovatum AB som blir huvudman för den nya organisationen.

– Vi vill medverka till kortare vägar mellan energipolitiken och innovationerna i Västra Götaland. Genom att knyta ihop energikontorets nätverk av specialister i kommunerna med Innovatum som främjar innovation och nytänkande på energiområdet, kan vi snabba på och förstärka arbetet för omställningen i Västra Götaland inom ramen för Klimat 2030, menar Kristina Jonäng (C), ordförande Västra Götalandsregionens miljönämnd.

Samorganiseringen av energikontor, kunskapsplattformar och energiprojekt under en gemensam huvudman skapar en starkare och bredare bas för arbetet på energiområdet i regionen.

– Målet är att skapa en regionalt och nationellt erkänd aktör som arbetar med energilösningar och affärsmodeller förankrade i innovationssystemet. Framtiden inom området kommer att präglas av innovation och radikala förändringar. Därför ser vi att förändringen skapar större möjligheter att dra nytta av utvecklingen, säger Martin Wänblom, VD på Innovatum AB.

Fortsatt stöd till kommunerna
Samtidigt kommer basen i energikontorets verksamhet att vara kvar för att som tidigare stötta och samordna kommunernas energi- och klimatrådgivning, kommuner och kommunalförbund.

– I stora delar kommer verksamheten att bedrivas som tidigare, men kommer att kunna vässas ytterligare genom ökad bredd och kompetens som tillförs genom Innovatum, säger Nardono Nimpuno, verksamhetsledare på energikontoret Hållbar Utveckling Väst.

Den nya organisationen kommer att vara baserad i både Göteborg och Trollhättan. Innovatum tar över huvudmannaskapet från den 1 januari 2019 och det förberedande arbetet påbörjas nu för att få en så smidig och effektiv övergång som möjligt.

– Det känns spännande att kunna ta tillvara på all den kompetens och erfarenhet som finns och samtidigt vara med och skapa något nytt och unikt, säger Innovatums Martin Wänblom.