Nyheter

Företag får kritik för sina hållbarhetsredovisningar

Svenska företag levererar mjuka och vaga löften i hållbarhetsredovisningen. Det menar tre experter som vill se fler hårda åtaganden från företagen, skriver Dagens Industri.

Hållbarhetsexperten Malin Lindfors Speace, grundare och rådgivare på Ethos international  menar att hållbarhetsredovisningarna fortfarande innehåller vaga ord och få konkreta mål, och åtaganden

– Företagen ljuger sällan i hållbarhetsredovisningar. Tyvärr är det lika ovanligt att de ger konkreta utfästelser och löfte”, säger hon till Dagens Industri.

Malin Lindfors Speace tror att de nya lagkraven om hållbarhetsredovisning, som började gälla förra året, gör att det allra värsta fluffet i hållbarhetsredovisningarna kan försvinna på sikt.

– Jag tror att bolagen är något mer försiktiga i år med tanke på att hållbarhetsinformationen faktiskt nu är en del av den officiella årsredovisningen. Nu kan hållbarhetsinformationen plötsligt vara kurspåverkande eller känslig på andra sätt, fortsätter hon.

Än så länge är dock redovisningarna fortfarande fulla av fantasifulla beskrivningar av hållbarhetsarbetet. Beskrivningar som ofta mer liknar marknadsföring än faktisk värdering av risker. Två av årets hållbarhetsredovisningar som Malin Lindfors Speace är kritisk till är den från investmentbolaget Melker Schörling och den från möbelföretaget Kinnarps, skriver Dagens Industri.

Melker Schörling redovisar för första året, sannolikt på grund av de nya lagkraven, och enligt Malin Lindfors Speace har företaget valt lägga minsta möjliga ansträngning på rapporten.

Vi pratar om en sex sidor lång rapport där bolaget går igenom sina väsentliga risker, klimatförändringar, resursförbrukning med mera. Intressant nog nämner inte Melker Schörling, som investerar tungt i säkerhetsbolag, frågor om korruption eller mänskliga rättigheter. Korruption och mänskliga rättigheter nämns specifikt i lagen och här borde företaget förstås berätta varför dessa frågor inte ses som risker, säger hon till Dagens Industri.

Som goda exempel på bra hållbarhetsredovisningar med tydliga mål och löften nämner Malin Lindfors Speace förra årets vinnare av Årets bästa hållbarhetsredovisning Electrolux.