Nyheter

Framtiden för textilindustrin kommer att byggas i Sverige

Den globala kontraktstillverkaren Scanfil kommer att bygga Coloreel Embroline, en produkt som kommer att revolutionera textilindustrin. I höst kommer produktionen av denna nya innovation att påbörjas i Åtvidaberg med målet att helt förändra marknaden.

Coloreel som har uppfunnit revolutionerande trådinfärgning för textilindustrin har nyligen tecknat ett partnerskapsavtal med Scanfil i Åtvidaberg. Scanfil är en global kontraktstillverkare med 3500 anställda i sin organisation varav 240 arbetar i Åtvidaberg. Tillverkningen kommer att ske i Sverige under de första åren av produktionen.

– Vi har arbetat i många år med teknisk utveckling och Scanfil har hög kompetens inom produktion, inköp, kvalitetssäkring och industrialisering. Tillsammans har vi en mycket effektiv organisation för att producera bra produkter, säger Mattias Nordin, VD på Coloreel.

Scanfil grundades i Sievi 1976 och har vuxit från en finländsk tillverkare av plåtmekanik för elektronikindustrin till en internationell kontraktstillverkare och systemleverantör. Idag är de marknadsledande i Norden, ett av de största företagen inom sin sektor i Europa och ett stort namn på den globala marknaden.

– Vi är väldigt nöjda med att Coloreel väljer Scanfil som sin partner. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med utveckling och tillverkning av tekniskt avancerade system, vilket har varit avgörande för Coloreel. En annan fördel är vår industriella struktur där våra lokala enheter möjliggör en nära dialog med kunden kring t.ex. teknik och prototyper. Samtidigt kan vi genom våra globala enheter erbjuda alternativa produktionsupplägg i alla faser av produktlivscykeln, säger Steve Creutz, Managing Director för Scanfil Åtvidaberg AB.

Scanfils tjänster till Coloreel omfattar tillverkning, produktutveckling och sourcing-aktiviteter. Scanfil kommer också att supporta all logistik kring maskinerna. Med lång erfarenhet av kvalitetssäkring ser Scanfil också till att deras leverantörer uppfyller eller överstiger alla miljökrav. Samarbetet mellan Coloreel och Scanfil började sommaren 2017.

– Det var viktigt att Scanfil deltog i den slutgiltiga delen av utvecklingsprojektet. Det har varit ett väldigt bra sätt att lära känna varandra och se vad våra respektive styrkor är. För de strategiska delsystem är Coloreel i slutfasen av förhandlingar med andra internationella aktörer, säger Mattias Nordin.

Coloreel-tekniken möjliggör en högkvalitativ omedelbar infärgning av textiltråden medan tråden används i textilproduktion. Den första produkten som ska lanseras baserad på denna teknik är det banbrytande trådinfärgningstillbehöret Coloreel Embroline som kan användas med befintliga brodyrmaskiner. Genom att färga en vit tråd under brodyrproduktionen ger Coloreel fullständig frihet att skapa unika brodyrer utan några begränsningar i användningen av färger.

Världsledande företag inom textilier, mode, sportkläder står i kö för att använda denna revolutionerande produkt.

– Vi är väldigt glada att vi tillsammans i detta samarbete, ett teknikföretag och ett produktionsföretag kan leda utvecklingen av textilindustrin i Sverige, avslutar Mattias Nordin.

På bilden:
Scanfil i Åtvidaberg.
Foto: Scanfil