Nyheter

Arbetsbyxan för gravida ger lika villkor och bättre passform

– Kläder ses ibland som något ytligt men de har en stor betydelse för ens yrkesroll och identitet. Det är också en arbetsmiljöfråga: kvinnor måste få kunna arbeta i kläder som inte sitter åt, skaver eller är obekväma. Eller ser ut som det är lånat ur pappas garderob, säger OPEROSE VD Johanna Söderström.

Visionen är att förändra förutsättningarna för kvinnor så att de ska kunna utföra sina yrken på samma villkor som sina manliga kollegor. När allt fler kvinnor arbetar inom mansdominerade yrken måste det också finnas kläder anpassade till den kvinnliga kroppsbyggnaden. Ytterligare ett steg på vägen mot ett jämställt arbetsliv är OPEROSE senaste design: arbetsbyxan för gravida.

– Vi på OPEROSE är oerhört stolta och tacksamma över att med detta nytillskott i vår kollektion ha vunnit Nordbyggs Guldmedalj! Visst fanns det en liten tanke från början att ta fram arbetsbyxan för gravida som ett statement, men egentligen var det helt enkelt för att behovet fanns, krångligare än så är det inte. Vi är övertygade om att byxan kommer att ha en stor betydelse för många kvinnors arbetsvardag.

– Det är svårt att hitta något kvinnligare än att vara gravid och att en byxa för gravida får ett erkännande i en så pass mansdominerad bransch talar för att en förändring är på gång. Att viljan verkligen finns. Det pratas mycket, men det händer mindre. Det är egentligen så lätt att göra saker bara viljan finns. Vi vill att priset i år ruskar om byggvärlden och att fler börjar göra istället för att prata.

OPEROSE har sedan starten 2014 skapat skräddade kläder anpassade för kvinnor som arbetar. När grundaren Johanna Söderström som tidigare arbetat i klädesbranschen sadlade om till husrenoverare, upptäckte hon att det var svårt att hitta bra arbetskläder med god passform för kvinnor. Så hon satte sig ner och började rita. Ett gäng kvinnor i olika yrken fick sedan testa olika prover i arbete och kort därefter var produktionen av OPEROSE första arbetsbyxor igång.

Varje år presenterar tidningen Byggindustrin cirka 100 produkter som är med och tävlar om Nordbyggs Guldmedalj för bästa materialnyhet. Utmärkelsen är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg.