Nyheter

Nio av tio återvinner men räcker det?

Svenskarna är bäst i Norden på att återvinna plastflaskor. Det visar en ny undersökning från kolsyremaskintillverkaren SodaStream där man tagit tempen på nordbornas miljötänk. Varannan svensk anser dock att engångsplastflaskor är onödiga eftersom de kan dricka kranvatten från en återanvändbar vattenflaska.  

Det faktum att våra hav fylls av plast är något som uppmärksammats i såväl samhällsdebatten som i media de senaste åren. Plastflaskor är en stor del av problemet.

En ny undersökning som GfK Norm har genomfört på uppdrag av SodaStream visar dock att hela 80 procent av nordborna återvinner plastflaskor. Bäst i Norden är Sverige där hela 89 procent återvinner. Sämst är danskarna där endast 69 procent svarar att de återvinner plastflaskor.

Undersökningen visar också att varannan svensk tycker att plastflaskor är onödiga och anser att de kan dricka kranvatten från en återanvändbar flaska istället. Dock verkar få reflektera över flaskornas negativa miljöpåverkan. Endast 14 procent uppger att de tycker att plastflaskor är miljöovänliga eftersom de skadar miljön även om de återvinns. 17 procent tycker istället att plastflaskor är just ett miljövänligt alternativ eftersom de går att återvinna.

– Det oroväckande att så pass många tycker att plastflaskor är miljövänliga bara man återvinner dem. Det bästa för miljön är självklart att avstå från att köpa vatten på flaska överhuvudtaget. Om det inte vore ett incitament nog så visar en granskning som nyligen genomförts av journalistnätverket Orb Media att en hel del av flaskvattnet vi köper i butik faktiskt innehåller spår av mikroplast. I jämförelse har svenskarna ett av världens bästa vatten direkt i kran och möjligheten att göra eget bubbelvatten som är både bättre och billigare, säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadschef på SodaStream.

Svenskar flitiga återvinnare
Undersökningen visar också att svenskarna generellt sett är duktiga på att återvinna. Plastflaskor, glas samt batterier och elektroniska produkter toppar listan. Endast två procent uppger att de inte återvinner överhuvudtaget.

Topplista! Detta återvinner svenskarna mest:
1. Plastflaskor                                                          89 %
2. Glas                                                                     87 %
3. Kartonger och papp                                             86 %
4. Batterier och elektroniska produkter                    86 %
5. Papper                                                                 83 %